Srbija

Petak, 18.09.2015.

12:56

Sindikat protiv prinudnog penzionisanja žena

Sindikat pravosuđa Srbije protestvovao je danas, zbog kako navodi u saopštenju, prinudnog penzionisanja žena u pravosuđu .

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Freeimages.com

U saopštenju sindikata se navodi da zaposlenim ženama u pravosuđu koje imaju 60 godina i šest meseci života stižu obaveštenja od rukovodilaca pravosudnih organa da im prestaje radni odnos po sili zakona, odnosno po zakonu kojim se ograničava broj zaposlenih u javnom sektoru.

Sindiakt samtra da su na taj način žene dovedene u neravnopravan položaj i diskriminisane su u odnosu na zaposlene muškarce.

U saopštenju se ukazuje da su žene stekle uslov za starosnu penziju na osnovu krovnog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ali ne i obavezu, jer po tom zakonu imaju pravo izbora da li će se penzionisati.

Većina žena ne želi da ide u penziju, jer će ona biti niža od plate koju primaju.

Međutim, Zakon o načinu odredivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru stavlja se iznad krovnog zakona i primorava žene da se penzionišu, naveo je sindikat i osudio usvajanje pomenutog zakona po hitnom postupku, bez javne rasprave i učešća sindikata.

Sindikat je kritikovao i Vladu Srbije, što je prvo utvrđen višak zaposlenih, ali da se ne zna na osnovu kojih merila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: