Industrija "obrisala" tragove poplava

Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je za 13 odsto u julu 2015. u odnosu na isti mesec lani, a u odnosu na ceo prošlogodišnji prosek veća je za 9,6 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2015.

13:12

Default images
Foto: Thinkstock

U periodu januar-jul ove godine, industrijska proizvodnja povećana za 6,1 odsto u poređenju sa odgovarajućim razdobljem prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po sektorima, u julu 2015. je rast zabeležen u sektorima: Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija od 50,3 odsto, Rudarstvo za 39,6 odsto, a Prerađivačka industrija za 3,8 odsto u odnosu na juli prošle godine.

Po namenskim grupama industrijske proizvodnje u posmatranom mesecu je zabeležen rast kod energije 36,7 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 10,5 odsto i intermedijarnih proizvoda, osim energije, 3,9 odsto.

Pad je zabeležen u grupama kapitalnih proizvoda (6,1 odsto) i trajnih proizvoda za široku potrošnju (6,8 odsto).

Obim industrijske proizvodnje u julu 2015, veći je kod 17 oblasti u odnosu na lani, koje u strukturi ukupne industrijske proizvodnje Srbije učestvuju sa 72 odsto, dok je pad zabeležen kod 12 oblasti čije učešće u strukturi industrijske proizvodnje iznosi 28 odsto.

Najveći uticaje na rast proizvodnje u julu imali su proizvodnja električne energije, eksploatacija uglja, proizvodnja duvanskih proizvoda, proizvodnja prehrambenih proizvoda i proizvodnja osnovnih metala.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za jul u odnosu na jun ove godine, pokazuje da je u ukupnoj industriji ostvaren pad od 1,7 odsto, a da je prerađivačka industrija ostvarila pad od 1,6 odsto, dok u odnosu na prošlogodišnji prosek za industriju pokazuje rast od 10,5 odsto, a za prerađivačku industriju rast od 4,9 odsto.

Proizvodnja malih preduzeća, u kojima radi manje od 50 radnika i koja nisu obuhvaćena redovnim statističkim istraživanjem, prati se na uzorku izabranih jedinica iz sektora prerađivačke industrije. Kada se uključi ocena industrijske proizvodnje malih preduzeća iz uzorka, industrijska proizvodnja u julu 2015. godine, u odnosu na prosek 2014. godine, kod ukupne industrijske proizvodnje veća je za 10,2 odsto, a kod prerađivačke industrije veća je za 8 odsto, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: