Da li i vama smeta pogled kolega?

Ljude uglavnom iritiraju otvoreni prostori na radnom mestu i manje su produktivni kada misle da im kolege gledaju preko ramena.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 09.08.2015.

13:57

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Studija koju prenosi BBC pokazuje da više od polovine radnika u kancelarijama koji su otvoreni, ometaju njihove kolege.

"Kancelarijski prostor važan je faktor ljudskog ponašanja", kaže Linda Slovik, profesorka psihologije na Univerzitetu detroitskom Merci.

"Organizacije bi trebalo ljudima da daju prostor gde će se osećati što je bolje moguće".

Ljudima najčešće treba mali kutak privatnosti, ali ga mogu osvojiti tek kada postanu šefovi kompanija. U suprotnom, pred sobom imaju budućnost u kojoj će večno raditi u otvorenom prostoru, uz buku koja im smeta. Kompanije preferiraju otvorene prostore jer su obično jeftiniji za izgradnju a u njih se može potrpati više ljudi nego u male kancelarije.

Iako otvoreni prostor može biti dobar u smislu saradnje i komunikacije, nije prikladan za svakoga, a dodatno, neke studije pokazale su da je loš za zdravlje. Kanadska studija iz 2014. utvrdila je da zaposleni koji rade u otvorenim prostorima uzimaju za 70 odsto više bolovanja od onih koji rade od kuće.

Iako radnici uglavnom nemaju pravo glasa kada se radi o tome kakve će biti kancelarije, postoje stvari koje mogu učiniti da si ulepšaju radni okolinu. Dekoracija, fotografije, zelenilo ..

Monotona i strogo uređena radna mesta ubijaju kreativnost, kaže Craig Knight, profesor psihologije na Univerzitetu Ekseter u Velikoj Britaniji, citirajući studiju koja je pokazala da su zaposleni 38 odsto produktivniji kada u blizini radnog mesta stave pokoju biljku.

Dobro dođe i primer gitara u uglu kancelarije, jer nam takve stvari donose "psihološku ugodnost", kaže Knight.

Prirodno svetlo takođe može povećati produktivnost, a priholozi upozoravaju na položaje stolova koji govore o moći svake osobe i o međusobnim odnosima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: