Novim zakonom postajemo prvaci Evrope

Srbija će od sutra početi primenu Zakona o predžetvenom finansiranju koji će agrarima omogućiti lakše dolaženje do finansija koristeći kao zalog budući rod.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 31.05.2015.

10:20

Default images
Foto: Freeimages.com

Srbija je prva zemlja u Evropi u kojoj će se primenjivati ovaj sistem finansiranja koji podrazumeva da će poljoprivrednici imati olakšan pristup finansijskim sredstvima, jer će kao zalog za obezbeđenje pozajmice koristiti buduću poljoprivrednu proizvodnju i neće morati da polažu hipoteku kao obavezan način osiguranja kako je do sad rađeno.

Korisnici predžetvenog finansiranja mogu biti fizička i pravna lica i preduzetnici, a novi zakon predviđa da se oni mogu naći i na strani dužnika, ali i imati ulogu poverioca. Ugovori o predžetvenom finansiranju biće zavedeni u posebnom registaru u Agenciji za privredne registre, što će onemogućavati malverzacije, odnosno da se dva puta uzme zaloga na isti rod ili bilo koji drugi vid zloupotrebe.

Jedan od uslova budućih ugovora o predžetvenom finansiranju trebalo bi da bude i obavezno osiguranje budućeg roda.

Zakonom o predžetvenom finansiranju, usvojenim u novembru 2014, zajedno sa Zakonom o robnim zapisima koji omogućava korišćenja uskladištenog roda kao sredstva finasiranja u postžetvenom periodu, Srbija je zaokružila sistem finansiranja poljoprivrede.

Novi zakon prebacuju težište finansiranja poljoprivredne proizvodnje sa javnog na privatni sektor.

Stručnjaci smatraju da je zakon u potpunosti održiv, tržišno orijentisan i ne zahteva skoro nikakvo administriranje od strane nadležnih državnih organa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: