"GSP najjeftiniji i opet niko ne plaća"

U Beogradu, prema nedavno završenom brojanju putnika, od 570.000 zaposlenih samo 105.000 redovno plaća prevoz, što je skandalozan podatak, kaže Goran Vesić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2015.

13:01

Default images
Foto: Thinkstock.com

Vesić koji je gradski menadžer je, gostujući na RTV Studio B, rekao da integrisan tarifni sistem jedan (ITS 1) u gradskom prevozu od milion ljudi koji koriste prevoz svega 250.000 ga plaća, dok u ITS 2 (prigradski prevoz) od 500.000 korisnika svega njih 22.000 redovno plaća prevoz.

"Pritom, mi i dalje imamo najjeftiniji prevoz, gde karta za penzionere košta jedan dinar dnevno, za zaposlene 109 dinara dnevno, a ako uđete u taksi, start će vas koštati 170 dinara i svaki kilometar po još 70, što jasno govori o razlici između jedne i druge vrste prevoza", istakao je Vesić, a prenosi Služba za informisanje Gradske uprave Beograda.

Gradski menadžer je istakao da će novi tarifni sistem dovesti i do smanjenja cene karata za korisnike iz prigradskih naselja. Gradska uprava Beograda, kako je istakao, novom mapom želi da ukine obe zone i napravi četiri, po bojama zona koje inače koristi i "Parking servis", a gde će cene za nekadašnji ITS 2 biti niže između 20 i 30 odsto.

"Mi smo zatekli tu nelogičnost podele na ITS1 i ITS 2, koji su zapravo nekada bile linije gradskog prevoza i Laste, koje su se u međuvremenu duplirale i naplaćivale po različitim cenama. Građani koji ga koriste ne znaju koja je razlika i radilo se o neravnopravnoj podeli. Pa tako neko ko živi u Obrenovu plaća mesečnu kartu od skoro 7.000 dinara, a onaj ko živi u centru, 3.270 dinara, što ljude iz prigradskih opština čini diskriminisanim", rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, novi tarifni sistem u gradskom saobraćaju će rezultirati boljom naplatom i većim prihodom.

"Ako prihod bude rastao i ako u plaćanju karte svi budemo solidarni, moći ćemo da razgovaramo i o smanjenju cena karata u ostalim zonama", rekao je Goran Vesić i naglasio da niko ne može očekivati da prevoz bude bolji i efikasniji ako je naplata karata mala i time ne dozvoljava mogućnost za njegovo unapređenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: