Rudnik probio plan, posao za još 40

Uprkos prekida u proizvodnji zbog majskih poplava, godišnji plan proizvodnje rudnik olova i cinka Veliki Majdan je premašen, a ove godine zaposliće jos 40 ljudi

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 21.04.2015.

12:09

Default images
Foto: Freeimages.com

Količine proizvedenog koncentrata olova i cinka veći je za 24 odsto, a ove godine planira se ulaganje od oko pola miliona evra u opremu.

Kako se navodi, iskopano je oko 47.000 tona rude, a dobijeno je 2.562 tona koncentrata olova i 3.582 tona koncentrata cinka, čime je premašena planirana proizvodnja koncentrata olova za 16 odsto i cinka za 31 odsto.

U obnavljanje rudničke i druge opreme i osnovna sredstva, u 2014. uloženo je oko 335.000 evra, dok se u ovoj godini planira ulaganje od pola miliona evra i zapošljavanje 40 ljudi.

U tom rudniku proizvodnja je pokrenuta pre šest godina, a trenutno zapošljava 295 radnika.

U saopštenju se dodaje da je rudnik prošle godine obezbedio i 2.500 metara kubnih rudničke jalovine za potrebe sanacije lokalnih puteva na teritoriji opštine Ljubovija uništenih i oštećenih u vreme poplava maja 2014.

Za 2015. godinu planirana je proizvodnja i prerada 51.700 tona rude, proširivanje obima istražnih radova u cilju obezbeđenja novih rudnih rezervi i za te potrebe otvaranje novih radnih mesta, dok je s lokalnom samoupravom planirana saradnja na projektima koji se tiču unapređenja životnih uslova i zaštite životne sredine.

Rudnik Veliki Majdan posluje u okviru britanske Mineko grupe, čije su osnovne delatnosti trgovina obojenim metalima i rudnim koncentratima, investiranje u rudarstvo i geološka istraživanja.

Pored tog rudnika, Mineko samostalno ili s partnerima upravlja rudnikom olova i cinka Rudnik kod Gornjeg Milanovca, priprema otvaranje rudnik olova i cinka Bosil-Metal kod Bosilegrada, dok u Bosni i Hercegovini sprovodi istražne radove u starom rudniku antimona kod Novog Goražda i u rudniku ceruzita kod Olova, a sa partnerom vodi rudnik olova i cinka Sase kod Srebrenice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: