Rusija odlučna: Gas preko Srbije

Rusija smatra da preko Srbije mora ići budući pravac za snadbevanje Evrope gasom, kada se za četiri godine završi transport ruskog gasa preko Ukrajine.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 04.03.2015.

14:32

Default images
Foto: Thinkstock

"Mi polazimo od toga da trasa za transport gasa mora da pređe preko teritorije Srbije", rekao je ruski ambasador Aleksandar Čepurin na otvaranju Druge rusko-srpske privredne izložbe, koja se održava u Beogradu.

Ruska kompanija "Gasprom" je ranije iznela "čvrst stav" da gas za oko četiri godine, kada istekne ugovor sa Ukrajinom, više neće ići u Evropu preko te države, već će se transportovati preko Turske i gasovoda "Severni tok".

Planira se izgradnja četiri cevovoda, čije će odredište biti na tursko-grčkoj granici, a predviđa se da prvi bude završen 2016. godine.

Čepurin je rekao da su sada aktuelna pitanja u oblasti trasnsporta gasa kao zamena nakon odustanka od realizacije "Južnog toka" i da se razmatra pitanje kako će se transportovati ruski gas za četiri godine nakon što prestane transport preko Ukrajine.

Kako je istakao, treba tačno proceniti puteve, zainteresovanost, navodeći da su u tom domenu ključna tri elementa - sigurnost isporuka, mogućnost da se obezbede zagarantovani obimi i konkurentna cena gasa.

"Imajući u vidu da su se naši partneri pre više godina opredelili i definisali prema maršuti, ako ne bude aktuelnih birokratskih prepreka, Rusija je spremna da se priključi realizaciji projekta. Mislimo da je to veoma važno pitanje ne samo za izvoznike i za korisnike, već i za zemlje jugozapadne Evrope, celokupne Evrope i Evropske unije", rekao je Čepurin.

Prema njegovim rečima, cena ruskog gasa krajem prošle godine i u prvom kvartalu ove godine se bitno smanjila i do leta može još da bude smanjena.

"Cena ruskog gasa do leta može bitno da bude smanjenja i to može da doprinese većoj potrošnji tog energenta", rekao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Otvaranju Druge rusko-srpske privredne izložbe prisustvovao je i potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: