Svakih 15 dana stiže novi švajcarac

Prvi voz švajcarske kompanije Štadler biće isporučen "Železnicama Srbije" krajem septembra, kako je i predviđeno ugovorom, saopštile su danas srpske železnice.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.06.2014.

13:26

Default images

Iz kompanije ističu da se proizvodnja novih elektromotornih vozova u švajcarskoj kompaniji za srpske železnice odvija prema planiranoj dinamici.

Izrada prvog voza uveliko je u toku, a usaglašavanje tehničke dokumentacije je u završnoj fazi i u toku je tehnički prijem opreme, koja se ugrađuje u nove garniture.

Do sada su stručne službe "Železnica Srbije" obavile prijem auto stop uređaja, radio dispečerskog i klima uređaja, kvačila nemačke proizvodnje, konvertora, glavnog prekidača, pantografa, brzinomera švajcarske proizvodnje i vučnog motora austrijske proizvodnje, kao i sanduka voza, koji je obojen bojama srpske zastave: plavo, crveno i belo, precizira se u saopštneju. Uporedo sa prezentacijom garniture i usklađivanjem tehničke dokumentacije, radi se na definisanju obima ispitivanja prvog voza.

Po preuzimanju prvog voza, sledi procedura dobijanja dozvole za njegovo uključivanje u saobraćaj, koje se može očekivati do kraja godine, a početkom decembra očekuje se i isporuka drugog švajcarskog voza, kažu u "Železnicama Srbije".

Kapacitet jednog voza je 465 putnika, ima 12 sedišta prvog razreda, 224 fiksnih i 11 pomoćnih sedišta, kao i 230 mesta za stajanje. Novi švajcarski vozovi su, inače, četvorodelne garniture sa brzinom od 160 kilometara na sat. Ugovor o kupovini 21 novog elektromotornog putničkog voza, vredan 99 miliona evra potpisan je 4. marta 2013. godine, a nabavku je kreditirala Evropska banka za obnovu i razvoj.

Bio je to jedan od prvih ugovora koje je potpisalo novo poslovodstvo "Železnica Srbije", sa generalnim direktorom Dragoljubom Simonovićem na čelu, dva meseca nakon imenovanja. Međunarodni kredit za realizaciju ovog posla u vreme prethodnog poslovodstva kompanije nije bio realizovan pune tri godine, zbog čega je pretrpljena šteta od više miliona evra, navodi se u saopštenju "Železnica Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: