Izmena zaključka o razvoju NIS-a

Ministarka Zorana Mihajlović najavila je da će biti izmenjen dokument Vlade Srbije kojim se predlaže strategija razvoja Naftne industrije Srbije do 2015. godine

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 06.11.2013.

13:52

Default images

"Mi ćemo unaprediti dokument. I ranije sam govorila da svaki dokument koji radi Ministarstvo energetike može da se unapredi", rekla je ona novinarima u Instutu "Mihajlo Pupin", gde je pustila u rad fotonaponsku elektranu.

Mihajlović je negirala da taj zaključak Vlade Srbije od 9. avgusta ugrožava razvoj NIS-a i primenu polslovnog plana te naftne komanije, čiji su najveći pojedinacni akcionari ruski Gasromnjeft i Vlada Srbije.

Većinski vlasnik NIS-a je ruska kompanija Gaspromnjeft sa 56,2 odsto akcija, 29,9 procenata ima Vlada Srbije, a preostalih 13,9 odsto je u vlasništvu malih akcionara.

Ministarka je rekla da je juče imala sastanak sa generalnim direktorom NIS-a Kirilom Kravčenkom, dodajući da njih dvoje imaju redovne satanke gotovo jednom sedmično.

Mihajlović je ocenila je da se oko tog dokumenata "možda namerno pravi veća priča i stvara konflikt koji nepostoji".

Kako je istakla, interes Vlade Srbije je da NIS radi, da bude profitabilan i da bude, kako je rekla, bolja kompanija nego što sada jeste.

"Srbija ima 29 odsto kapitala i želi da sa budnom pažnjim vodi računa o svom vlasništvo", rekla je Mihajovićeva.

Ministarstvo energetike Srbije je 1. novembra da zaključak Vlade Srbije oko plana poslovanja i strategije razvoja NIS-a nije u suprotnosti sa energetskim sporazumom sa Rusijom.

Kako piše beogradski list "Politika", pozovajući se na izvore u Gaspromu, ministarka energetike je inicirajući zaključak vlade, zapravo sprečila primenu biznis plana i samim tim faktički ukinula pravo većinskog vlasnika da donosi odluke i planira razvoj kompanije.

Tu odluku Vlade, napominje Politika, prvi put je javno pomenuo predsednik Tomislav Nikolić u razgovoru s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, ali o njoj su dve strane već više puta razgovarale i pokušavale da nađu odgovarajuće rešenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: