Dobar pravac pregovora o Železari

Ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da razgovori sa ruskim Uralvagonzavodom (UVZ) oko strateškog partnerstva sa Železarom Smederevo idu u dobrom pravcu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 30.10.2012.

12:27

Default images

On je rekao da UVZ koje je jedino otkupilo tendersku dokumentaciju za izbor strateškog partnera Železare, želi da da vrlo ozbiljnu i konkretnu ponudu za čije sastavljanje je potrebno vreme do kraja godine.

"U razgovorima koje smo imali, UVZ je izrazio interes da napravi jedan tehnički sporazum i da čak pokuša da pokrene proizvodnju i pre nego što da konačnu ponudu", kazao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, zavisno preduzeće ruske kompanije UVZ da bi imao konačnu ponudu koja podrazumeva tačan iznos investicija je tražio dodatno vreme koje nije predugačko, a koje je za Srbiju prihvatljivo.

Tender za strateškog partnera Železare Smederevo produžen je do 26. decembra. Rok za podnošenje prijava za tender je 2. novembar, a rok za dostavljanje obavezujućih ponuda je 26. decembar.

Raniji rok za dostavu obavezujućih ponuda na tenderu za izbor strateškog partnera Železare, koji je raspisan 8. oktobra, bio je 26. oktobar, a do 19. oktobra prijavu za otkup tenderske dokumentacije je jedino podnelo zavisno preduzeće ruske kompanije Uralvagonzavod (UVZ).

Pravo učešća na tenderu imale su kompanije koje su u 2011. imale prihod od najmanje dve milijarde dolara i koje se bave eksploatacijom ruda metala i drugih ruda, proizvodnjom sirovog gvoždja, koksa, čelika i ferolegura ili proizvodnjom metalnih proizvoda i mašina.

Ponudjači su morali da imaju ukupnu vrednost imovne od najmanje dve i po milijarde dolara, da otkupe transakcionu dokumentaciju i da dostave prvoklasnu garanciju za ozbiljnost ponude od najmanje 1,25 miliona dolara. Prethodni tender za prodaju Železare, raspisan 18. aprila, nije bio uspešan, pošto ni jedna od tri kompanije koje su podnele prijave za učešće - Junajtid plzen sa sedištem u Luksemburgu, Donjeck stil grup iz Ukrajine i Ural majning end metalurdžikal kompani iz Rusije, nije dostavila ponudu.

Železara "Smederevo" je od januara 2012. u vlasništvu države Srbije jer je dotadašnji vlasnik, američki Ju Es stil (US Steel), odlučio da je proda za jedan dolar zato što je fabrika imala gubitke.

Proizvodnja u Železari privremeno je obustavljena početkom jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: