Najavljena akcija iz robnih rezervi

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da će vlada usvojiti odluku o intervenciji iz robnih rezervi sa 5.000 tona šećera i 5.000 tona ulja.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 14.09.2012.

09:57

Default images

Tako će se, prema njegovim rečima, sprečiti nagli skok cena dveju osnovnih životnih namirnica.

Prema njegovim rečima, ulje bi trebalo da staje 140 do 145 dinara u maloprodaji kada se radi o robi iz robnih rezervi, a šećer 90 do 95 dinara.

Ljajić je na TV Pink rekao da je bilo primedbi da nema ulja i šećera, a da je, čak i kada ga je bilo, cena ulja porasla na 220 dinara i da se čini sve što je moguće da se zaustave i spreče i nestašice i skokovi cena.

Podsetivši da je suša uticala na pad prinosa kukuruza, soje, suncokreta i šećerne repe, on je najavio intervenciju sa merkantilnim kukuruzom da bi se sprečio rast cena stočne hrane, a posledično mesa, mleka i mlečnih proizvoda.

On je istakao da je u toku nabavka novih količina ulja i šećera i da će biti nabavljeno novih 200.000 tona merkantilnog kukuruza da bi se intervenisalo, a da već postoje dovoljne količine pšenice.

Ljajić je najavio da će biti razmenjena određena količna kukuruza za živu stoku da bi se pomogla jesenja setva.

On je najavio da će brašna biti dovoljno i da će se nastojati da se sa proizvođačima hleba, medju kojima unija pekara ima zahteve u pogledu cene, dođe do zajedničkog rešenja, ocenivši da je cena hleba "sava" od brašna "tipa 500" od 54 dinara visoka.

Ljajić je istakao da ima žalbi domaćih trgovaca naftom koji tvrde da je NIS u povlašćenom položaju i da se u toj oblasti mora obezbediti utakmica na tržištu i zdrava konkurencija koja je najbolji način da se spreče skokovi cena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: