NBS: Sve više žalbi na banke

Centar za korisnike finansijskih usluga Narodne banke Srbije je za devet meseci 2011. godine primio 820 prigovora građana, od čega 622 na rad banaka.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 19.10.2011.

13:41

Default images

U izveštaju Centra je navedeno je da je broj prigovora za 9,3 odsto veći nego u istom periodu 2010. godine.

Na rad osiguravajućih kompanija upućena su 173 prigovora, 22 na rad lizing kuća i dva na društva za upravljanje privatnim penzijskim fondovima.

Od ukupnog broja upućenih prigovora na rad finansijskih institucija postupanje je završeno u 82 odsto slučajeva, od čega se 59 odnosi na neosnovane, a 41 odsto na osnovane prigovore. Najveći broj prigovora na banke odnosi se na kredite - 54,3 odsto, tekuće račune - 18,8 odsto i platne kartice - 17,7 odsto. Najviše prigovora - 38,8 odsto, upućeno je na rad četiri banke, ali nije navedeno koje.

Građani su se najviše žalili na povećanje kamatne stope, odnosno bankarske marže na stambene kredite u otplati kao i na neobaveštavanje i nepotpune informcije o razlozima povećanja kamate.

Čest razlog prigovora bilo je neblagovremeno obaveštavanje jemaca o neizmirenim obavezama dužnika, kao i nemogućnost zamene jemaca.

Veći broj prigovora odnosio se na probleme pri prevremenoj otplati kredita, zatim obračun kamate na dug po kreditnoj kartici i neobaveštavanje o naknadi i naplaćivanju naknade za održavanje računa iako nisu aktivni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: