Srbija

Ponedeljak, 08.08.2011.

08:29

Tadić: Most na Savi za ponos Srbije

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da most na Adi nije samo beogradski, već regionalni most, koji će rešiti problem na najkompleksnijoj tački - Beogradu.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Nakon što je podizanjem poslednjeg segmenta čeličnog elementa glavnog raspona spojen most kod Ade, Tadić je mnogobrojnim novinarima rekao da je to veoma važan momenat za Srbiju, njene građane, kao i čitav region.

"Ovo je ogroman građevinski i ekonomski poduhvat i građani Srbije treba da budu ponosni", istakao je predsednik Srbije. Tadić je kazao da Srbiji pripada da gradi mostove koji su inženjerski i naučni izazov i da je to uloga i misija Srbija i njenih graditelja.

"Kada sam prvi put na početku gradnje došao na ovaj most razgovarao sam sa nemačkim i austrijskim inženjerima koji su mi rekli da možemo da budemo ponosni sa ljudima koji grade mostove", rekao je Tadić.

On je istakao i da su svi ostali mostovi na Savi i Dunavu u svom vremenu na neki način bili svetski rekorderi, poput novog mosta na Adi.

Mostovi, putevi, elektrane,...

Izgradnja mostova, puteva, energetskih objekata i investicije u proizvodnju hrane osnov su ekonomskog razvoja Srbije do 2020. godine, izjavio je Tadić.

Tadić je napomenuo da Srbija u teškom vremenu završava i most kod Beške, obilaznicu oko Beograda i Koridor 10, započinje most Zemun-Borča, kao i druge infrastrukturne objekte.

Tadić je kazao da će 2013. godine biti završeni magistralni pravci, i da se nada da će u to vreme krenuti i radovi od Pojata do Preljine, od Preljine do Beograda, kao i prema Požegi, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, dodajući da će to, uz završetak nekoliko energetskih objekata, biti ideja razvoja Srbije do 2020. godine i osnova njenog ekonomskog razvoja.

"Na rubovima tih velikih radova razvijaće se industrija", ukazao je predsednik Srbije i dodao da eventualno kašnjenje od godinu-dve u završetku mosta na Adi neće biti veliki problem, imajući u vidu da je posle izgradnje mosta Gazela prošlo nekoliko decenija do izgradnje novog mosta.
"Ako zakasnimo dve godine u odnosu na zakašnjenje od 30 godina to je ništa i sada je bitno da ubrzavamo sve ove poslove, da učinimo ono što je do nas", poručio je predsednik Srbije.

"Živimo na prostoru koji spaja centar i jugoistok Evrope. Od Trajanovog mosta do današnjih dana, naša je obaveza da pravimo mostove i spajamo centar i jug Evrope", kazao je Tadić.

Đilas: Most za Beograd i Srbiju

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da je most na Adi napravljen za generacije koje dolaze i da ne pripada nijednoj vlasti niti partiji već svim građanima Beograda i Srbije.

Đilas je posle spajanja mosta na Adi preko Save kojim su povezane čukarička i novobeogradska obala rekao da treba svi da budu ponosni na novi most i kao i na to što je napravljen takav objekat za koji svi kažu da je najlepši u Evropi. Gradonačelnik se zahvalio graditeljima koji su radili na mostu, na minus deset i plus 40 stepeni Celzijusa, po svim vremenskim uslovima, i posebnu zahvalnost izrazaio pokojnom gradonačelniku Beograda Nenadu Bogdanovioću za njegovu viziju i radu koji je imao za izgradnju mosta preko Ade. Novi beogradski most preko reke Save, kod Ade Ciganlije, spojen je danas podizanjem poslednjeg čeličnog segmenta "palube" glavnog raspona mosta.

Izgradnja mosta koštaće oko 120 miliona evra, a pristupnih saobraćajnica još oko 120 miliona evra. Most će narednog vikenda, 13. i 14. avgusta, biti otvoren za građane koji žele da ga predju pešice.

Prema oceni stručnjaka, novi most omogućiće da se preko Save pređe bez velikih saobraćajnih gužvi uz uštedu oko 30 minuta, dok će, kako računaju, intenzitet saobraćaja preko ostalih mostova i u Bulevaru vojvode Mišića, pored Beogradskog sajma, opasti za 40 odsto.

Studije ukazuju da će putnička vozila dnevno uštedeti 11 tona goriva i preći 100.000 kilometara manje.

Glavni izvođač radova na mostu je austrijska građevinska kompanija Por (PORR).

Glavni čelični raspon mosta je dugačak 376 metara i težak 8.600 tona, a bočni raspon mosta od armiranog betona težak je oko 30.000 tona. Centralni stub - "pilon" na koji je "paluba" okačena pomoću 80 kosih kablova ukupne dužine od 1.000 kilometara, vidi se iz skoro svih delova Beograda.
O novom beogradskom mostu snimljen je i dokumentarni film koji je u julu prikazan na američkom TV-kanalu "Diskaveri" u okviru serije "Vrhunsko graditeljstvo", gde je taj most predstavljen kao najveći asimetrični, sa kosim kablovima na jednom pilonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

8 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: