Ukrupnjavanje (ne) šteti kupcima

Vodeće trgovinske kuće uvećavaju svoju maloprodajnu mrežu, ali je neizvesno kakve će cene potrošačima doneti aktuelno ukrupnjavanje.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 06.08.2011.

02:22

Default images

Dolazak belgijskog „Deleza“ i preuzimanje srpskog „Maksija“, ozbiljno je uzdrmao tržište i uticaće na promenu trgovačke slike Srbije.

Što se kupaca tiče, moguća su, nažalost, dva scenarija. Prema jednom, potrošači će dobiti niže cene i veću mogućnost izbora, dok, prema drugom, postoji mogućnost međusobnog dogovaranja velikih i stvaranja, bar nezvaničnog, kartela.

Vodeći „igrači“ na tržištu poput „Merkatora“, drugog po veličini lanca uveliko šire svoju maloprodajnu mrežu. Pojedini lanci gube svoj identitet i nestaju, a neke kuće, kao „Jabuka“ i „Višnjica“ posle višedecenijskog poslovanja odlaze u - stečaj. Stručnjaci ukazuju da je srpska trgovina još uvek usitnjena i nekonkurentna, nedovoljno razvijena, u većini slučajeva klasičnog tipa.

"U poređenju sa ostalim zemljama u okruženju u Srbiji posluje mali broj stranih trgovinskih lanaca.Od kompanija sa rang liste 10 vodećih globalnih kompanija, kod nas posluje samo nemački „Metro“. Inače, prisutni su još pored slovenačkog „Merkatora“ i hrvatska „Ideja“, grčki „Veropulos“, francuski „Intereks“, austrijska „Kika“, a od nedavno i belgijski „Delez“", kaže Gordana Hašimbegović, sekretar Udruženja za trgovinu PKS.

Hašimbegovićeva dodaje da će „Delez“ popraviti likvidnost, jer su najveći problem upravo u naplati potraživanja.

Pojačaće pritisak na dobavljače u delu kvaliteta i domaćim proizvodima otvoriti nove kanale prodaje, na tržištima gde već posluju - Rumuniji, Grčkoj SAD, što za Srbiju znači i povećanje izvoza.

"Nadamo se da će kupci dobiti kvalitetnu robu po nižoj ceni, a tada će i konkurencija da reaguje smanjenjem sopstvenih marži", zaključuje Gordana Hašimbegović.

Preuzimanje prvog trgovca u Srbiji, kako je ranije ocenila Stanka Čurović, članica uprave „Merkatora“ za jugoistočnu Evropu, svakako će doneti određene promene, pre svega u standardu i usluzi, koju novi vlasnik donosi.

"Prodaja „Maksija“ belgijskom „Delezu“ znači i atraktivniju ponudu robe na srpskom tržištu, ali i konkurentnije cene za potrošače", kazala je Čurovićeva.

Prema poslednjim podacima dostupnim javnosti, koje je iznela konsultantska kuća „Diloit“, najveći lanac u Srbiji, sa gotovo 835 miliona evra prihoda je „Delta maksi“, slede „Merkator“ sa 429 miliona evra i „Ideja“ sa 363 miliona. U regionu je vodeći hrvatski „Agrokor“, a na drugom mestu slovenački „Merkator“...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: