Preskupa putarina još poskupljuje

Putarine za šest sati vožnje po Srbiji koštaju više nego mesec dana korišćenja autoputeva po Slovačkoj, Češkoj ili Rumuniji...

Srbija

Izvor: Novosti, Press

Sreda, 18.05.2011.

00:10

Default images

A da apsurd bude veći, „Putevi Srbije" traže da putarine poskupe za još 11 odsto i tvrde da bi im prelazak na naplatu po sistemu vinjeta, kao u većini evropskih zemalja, doneo gubitke.

Saobraćajni stručnjaci, međutim, tvrde da su putarine i sada preskupe za kvalitet naših drumova i da se više od 10 odsto nesreća dogodi upravo zbog nebezbednih puteva.

Takođe, navode da bi poskupljenje „proteralo" veliki deo međunarodnog saobraćaja iz Srbije. U naplati putarina postoji gomila nelogičnosti. Tako od Beograda do Šida ima šest naplatnih rampi, gde putarina košta od 70 do 340 dinara, u zavisnosti od pređene deonice. Međutim, oni koji iz Beograda krenu ka Novom Sadu platiće 240 dinara bez obzira na to da li će se sa autoputa isključiti kod Stare Pazove, Inđije ili Beške?!

Isti problem muči i žitelje Bačke, koji na putu od Novog Sada do Subotice za putarinu moraju da izdvoje čak 330 dinara, bez obzira koliku deonicu pređu. To posebno „boli" žitelje Siriga, Zmajeva i Vrbasa, koji su od Novog Sada udaljeni svega 20, 30 i 45 kilometara, dok do Subotice treba voziti 100 kilometara. A cena je ista.

Vlada Srbije je već dva puta odbila zahtev „Puteva Srbije“ za poskupljenje od 11 odsto za sve kategorije vozila. Ovo javno preduzeće očekuje da će kabinet Mirka Cvetkovića sada dati za to zeleno svetlo i da će se novi cenovnik primenjivati od 1. jula jer promene cena nije bilo od februara 2008. godine. I sa tim poskupljenjem cena u Srbiji biće niža od naknade u Hrvatskoj. Ali, kvalitet naše i njihove putne mreže ne može da se poredi.

U „Putevima Srbije“ opravdanje nalaze u činjenici da je susedna zemlja neuporedivo više novca uložila u saobraćajnice. „Putevima Srbije“ potrebno je oko 300 miliona evra godišnje za rehabilitaciju putne mreže kako bi se u roku od šest godina situacija popravila.

Hrvatima skuplje, ostalima jeftinije

U odnosu na zemlje u okruženju koje naplaćuju putarinu po pređenom kilometru, cenovnik „Puteva Srbije“ povoljniji je u odnosu na hrvatski, ali je nepovoljniji od makedonskog. I dok se kod nas ova naknada za korišćenje autoputeva za automobile plaća 0,035 evra, u Hrvatskoj ona iznosi 0,55, a u Makedoniji 0,0125 evra.

U Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Austriji i Sloveniji važe takozvane vinjete, čija se cena za neograničeni broj prolazaka u roku od sedam dana kreće od četiri do 15 evra. U Bosni i Hercegovini nema naplatnih rampi, a u Crnoj Gori 2,5 evra plaća se samo prolaz kroz tunel Sozina.

Vožnja autoputem od Beograda do Niša košta 730 dinara. Prema podacima Auto-moto saveza Srbije, u Hrvatskoj se od Batrovaca do Zagreba (290 kilometara) plaća 105 kuna, što je oko 15 evra. Za 200 kilometara autoputa kroz Makedoniju putarina iznosi 2,5 evra.

Vinjete za sedam dana u Bugarskoj i Rumuniji koštaju četiri evra, u Mađarskoj za sedam dana treba platiti 10,7 evra, a za četiri dana 6,5 evra.

U Austriji za vinjetu koja važi deset dana treba izdvojiti 7,6 evra, dok je Slovenija najskuplja jer vinjeta za sedam dana košta čak 15 evra, što je za samo jedan prolazak preveliki iznos.

Putevi "krivi" za deset odsto udesa

Da problem nije samo cena već i loše stanje puteva, pokazuje i podatak koji iznosi Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, koji navodi da se više od 10 odsto udesa u Srbiji dogodi zbog nebezbednih puteva. "To je izuzetno visok procenat. Uz to, postoji i nedostatak signalizacije, odbojnika i druge opreme. U Evropi odavno postoje putevi koji opraštaju greške, pa ako idete velikom brzinom i izgubite kontrolu imate odbojnik koji će vas zadržati. U Srbiji umesto odbojnika stoji betonski stub, pa vozač umesto da se odbije pogine", objašnjava Okanović.

Sekretar za građevinu PKS Goran Rodić slaže se da su nam putevi toliko zapušteni da neke više ne vredi ni krpiti!

"Zbog stanja na putevima dešava se da neke strane osiguravajuće kuće ne priznaju štetu strancima ukoliko im se nešto desi u Srbiji. Najlošije stanje je u centralnoj i južnoj Srbiji", navodi on, i dodaje da će se, ako putarine poskupe, međunarodni saobraćaj preusmeriti na Bugarsku i Rumuniju, s obzirom na niže cene u okruženju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

18 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: