Selo gori, a račun 6.000 evra

Čačanka Maja Milić primila je račun za mobilni Internet od neverovatnih 6.000 evra.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 08.04.2011.

00:53

Default images

Krajem decembra prošle godine njen muž Goran je, naime, nešto manje od dva sata proveo gledajući serije „Selo gori, a baba se češlja“ i „Moj rođak sa sela“, koristeći Internet u romingu u Slovačkoj.

Po njegovim rečima, kada se vratio u Srbiju sačekao ga je astronomski račun od 605.000 dinara, za potrošenih 354 megabajta protoka, ostvarenih gledajući 111 minuta ovih serija.

Šokiran, Milić je račun reklamirao Mobilnoj telefoniji Srbije, čiji studentski paket 3G Interneta koristio, ali mu je rečeno da je račun u redu i da je zaista napravio toliki račun. Iako deluje nestvarno, ovakva situacija uopšte nije toliko neuobičajena, pošto mnogi korisnici nisu svesni da je korišćenje mobilnog Interneta u romingu neuporedivo skuplje nego u Srbiji.

Mobilni operateri na svojim sajtovima uglavnom daju obaveštenja o tome da je potrebno proveriti cenu Internet protoka pre polaska na put, ali vrlo retko korisnika direktno obaveštavaju o tome i upozoravaju na to koliko je razlika zapravo velika.

U MTS-u kažu da cena prenosa podataka u romingu i obračunski interval u najvećoj meri zavise od tarife koju primenjuje inostrani operater čija se mreža koristi te da korisnici sve podatke mogu da dobiju pozivanjem kol centra kompanije ili na njenoj Internet stranici.

“Prilikom zaključivanja ugovora, korisnik se upoznaje sa odredbom da u mrežama drugih mobilnih operatera poštuje uslove operatora čije usluge koristi, kao i da potom za njih plaća u okviru mesečnog računa za ostale usluge. Prilikom prijave na mrežu drugog operatora, korisnici dobijaju poruku da se celokupan prenos podataka u inostranstvu tarifira prema roming tarifama stranih operatora”, kažu u MTS-u.

Kako dodaju, tu poruku ne dobijaju korisnici 3G Neta, koji „na displeju računara imaju prikaz mreže koju koriste“. U ovoj kompaniji tvrde da korisnicima kojima zbog prenosa podataka u romingu stigne visok račun, odobravaju plaćanja na rate, ali da ne mogu da ih obaveste o tome da su napravili visok račun dok su u inostranstvu, kako bi mogli da prekinu korišćenje pre nego što potroše još više podataka.
U Telenoru kažu da korisnike SIM kartica obaveštavaju porukama o tome da su napravili visok račun, ali da u inostranstvu i kada se koriste kartice namenjene specijalno za prenos podataka, to nije moguće i da se podatke o potrošnji korisnika dobijaju tek posle nekoliko dana.

U ovoj kompaniji ističu da svi podaci i upozorenja postoje na sajtu Telenora i da „često omogućavaju olakšice u plaćanju“ kada korisnici nesvesno naprave visoke račune u romingu, zbog toga što im se telefon automatski priključio na Internet radi preuzimanja određenih podataka (na primer vremenske prognoze ili sinhronizacije imejla).

Upravo zbog toga, ovaj operater je promenio tarifiranje tako da se od sada početni protok zaokružuje na pet kilobajta, umesto na dosadašnjih 100 kilobajta, a nastavak protoka se obračunava kao i do sada.

U Vipu kažu da su imali vrlo malo žalbi korisnika na visoke račune u romingu i da postpejd korisnike prilikom potpisivanja ugovora obaveštavaju o tome da telefoni nekad automatski ažuriraju podatke.

“Dodatno, većina smart telefona u Vip ponudi ima automatski isključenu opciju prenosa podataka u romingu, pa korisnik mora sam dodatno da je aktivira pri čemu telefon izdaje upozorenje o mogućnosti visoke potrošnje”, navode u Vipu, dodajući da savesnim platišama izuzetno odobravaju plaćanje na rate u slučaju da naprave visoke račune u romingu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

154 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: