Srbija

Sreda, 09.03.2011.

00:08

NIP kočio gradnju kineskog mosta?

Iako je bivše Ministarstvo za nacionalni investicioni plan (NIP) trebalo da bude koordinator radova na izgradnji mosta Borča-Zemun, u praksi nije bilo baš tako.

Izvor: Blic

Default images

Ministarstvo za NIP je trebalo da sarađuje sa svima ostalima kako bi se ugovor o izgradnji sprovodio, ali na tom poslu je slabo šta urađeno, od toga da se ne poštuju obaveze prema kineskom izvođaču, preko toga da ne dozvoljava Gradu Beogradu da upravlja ovim projektom, a postoje i problemi oko eksproprijacije zemljišta.

Izvor Blica objašnjava da je Grad Beograd obezbedio planska dokumenta i sve pripremio za formiranje gradilišta, ali da ima problem u koordinaciji sa ovim Ministarstvom. "Što se tiče ostalih obaveza NIP prema kineskom izvođaču, mnogo šta je sporno. U ugovoru se, između ostalog, Repubilka obavezala na oslobađanje taksi i poreza, čime se kineskoj strani daje specijalan status, što nije problem jer je sve to uređeno zakonima. Međutim, ni u tim poslovima, koji su za Kineze bitni, nije se odmaklo jer njima u ugovoru piše da će biti oslobođeni poreza i ne zanima ih to što prvo moraju da ga plate da bi im bio vraćen", navodi taj izvor.

On dodaje i da postoji "problem kada su banalne stvari u pitanju, na primer, kako će njihovi radnici da dođu u Srbiju i počnu da rade. Oni za to moraju da se obrate na nekoliko adresa, jer NIP nije napravio telo koje će se baviti i tim poslovima".

"Dolazimo do toga da praktično jedino može da im odgovori MUP, koji je zadužen za ulazak stranaca, ali on nije upoznat sa projektom, tako da Kinezi na kraju dobiju sve negativne odgovore. Ministarstvo za NIP je trebalo da koordinira sve te poslove", objašnjava izvor Blica.

Jedna od spornih stvari je i to što, na prmer, Grad Beograd nema nikakvu saglasnost od NIP da upravlja ovim projektom na način na koji to radi sa drugim infrastrukturnim projektima, odnosno da postavi rokove, uslove i sve ostalo što je neophodno da bi radovi funkcionisali kako treba.

"Suština je da bi Ministarstvo za NIP htelo da upravlja projektom, a da niko ne snosi odgovornost", ističe taj izvor. Ipak, kako kaže, iako je izgubljeno mnogo vremena, očekivanja su da će početkom leta početi prvi radovi na izgradnji mosta za koji je idejni projekat već završen, dok izgrada glavnog projekta u toku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

13 h

Podeli: