DSS: Mašine radile i 25 sati dnevno

Šef ekonomskog tima Demokratske stranke Srbije (DSS) Nenad Popović kaže da je ta stranka uradila analizu poslovanja Kolubare.

Srbija

Izvor: Beta, Politika

Četvrtak, 24.02.2011.

17:30

Default images

On navodi da je DSS u toj analizi odgovorila na sve optužbe na račun te stranke o "zloupotrebama" u tom kopu.

Popović je rekao da je iznajmljivanje mašina za vađenje uglja na kopovima, za šta je najviše optuživano rukovodstvo Kolubare, svetska praksa.

"Reviziju poslovanja Kolubare radio je Dilojit, jedna od četiri najuglednije revizorske kuće u svetu", rekao je Popović i istakao da su u upravi kćerke firme Kolubara-Građevinar bili i kadrovi drugih stranaka koje su na vlasti. Odgovarajući na pitanje o celodnevnom radu mašina na kopovima Kolubare, Popović je rekao da je od 2.034 analizirana dana mehanizacija 39 dana radila bez prekida 24 sata. To je, kako je objasnio, bilo moguće jer su radnici koristili istu mašinu pet smena.

Popović je istakao da je Ekonomski savet DSS-a u analizi rada Kolubare utvrdio da je samo jednog dana mašina radila 25 sati bez prekida i to kad se prelazilo sa letnjeg na zimsko računanje vremena.

Na pitanje kakav je stav te stranke o radu bivšeg direktora Kolubare Dragana Tomića, koji je kadar DSS-a, Popović je odgovorio da "ko god krši zakon mora da odgovara" i da u pravljenju analize o Kolubari ta stranka nije ulazila u detalje, već govorila o principe rada. "Sve ostalo je za tužilaštvo", istakao je Popović.

I Dragan Tomić, bivši prvi čovek Kolubare, a danas savetnik direktora Direkcije za investicije u EPS-u, tvrdi i da je teorijski i praktično moguće da jedan do četiri buldožera rade 24 časa dnevno, jer jednu mašinu opslužuje i do pet rukovaoca. Kontinuirani rad osnovne mehanizacije koju prati pomoćna mehanizacija zahteva dvadesetčetvoročasovno radno vreme tokom cele godine.

"U pojedinim navodima iznet je podatak da je jedan buldožer radio 25 sati u toku jednog dana. Međutim, ne navodi se da je to bilo 27. na 28. oktobra 2007. u danu kada se prelazilo sa letnjeg na zimsko računanje vremena, pa samim tim treća smena je trajala devet sati, kaže Tomić.

Malović: Proveravamo navode o zloupotrebama

Ministarka pravde Snežana Malović kaže da tužilaštvo intenzivno radi na slučaju Kolubara. Ona dodaje da tužilaštvo intenzivno proverava podatke o poslovanju Kolubare i da će taj slučaj biti procesuiran ukoliko se utvrdi da postoje osnovi za to.
Snežana Malović rekla je da navodi u emisiji Insajder na TV B92 predstavljalju flagrantne zloupotrebe u Kolubari, ali da je to i ranije bilo poznato državnim organima.

Malovićeva je podsetila da je 2008. pokrenut pretkrivični postupak, navodeći da su prethodno bile odbačene dve prijave o nezakonitostima u poslovanju tog preduzeća.

"Očekujem da naši državni organi izađu sa stavom i da, ukoliko postoji osnovana sumnja, bude pokrenuta istraga, da dođemo svi do istine i preduzmemo sve mere", rekla je ministarka pravde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: