I u avgustu bez priče o odmrzavanju

MMF nije pristao da se u avgustu ponovo raspravlja o podizanju plata u javnom sektoru, kaže Bogdan Lisovolik, stalni predstavnik misije MMF-a u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 29.05.2010.

17:26

Default images

On objašnjava i da vezivanje penzija za plate neće biti uneto u novi zakon o penzijskom sistemu koji vlada mora da preda Skupštini na glasanje do kraja juna,

Lisovolik dodaje da to čak nije ni dobro kao dugoročno rešenje, ali napominje da je MMF pristao da se zarade u javnom sektoru i penzije indeksiraju prema istoj formuli, u ograničenom vremenskom periodu.

On kaže da je ideja MMF-a da se svi eventualni prihodi iznad projektovanih vrednosti čuvaju kako bi fiskalni deficit bio manji. "Naše shvatanje sporazuma je da tretman treba da bude simetričan. Ako bude dodatnih pada u prihodima, mi ćemo pristati na viši deficit. Ali, ako nas prihodi iznenade sa pozitivne strane zbog jače ekonomije, deficit bi morao da bude niži", objašnjava on.

Lisovolik navodi da "opšti rast plata u javnom sektoru i penzija nije preporučljiv u ovom trenutku. Jednostavno, nema dovoljno sredstava za to u budžetu. Takođe, iz ekonomske perspektive, u trenutnim okolnostima, povećanje plata i penzija bi najverovatnije rezultiralo tražnjom za dobrima čija ponuda ne može da bude lako povećana".

"To bi moglo da ima inflatorne posledice, i ne bi pomoglo Srbiji da krene ka novom modelu rasta, zasnovanom na izvozu. Ali, mi smatramo da je neophodno da se zaštite najranjiviji tokom krize, tako da će ove godine biti pružena podrška grupama sa nižim prihodima", dodaje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: