Vlada mogla da reši aferu satelit

Afera “satelit” je u žiži javnosti, jer se nagađa ko se “ugradio” za oko 20 miliona evra, piše Blic.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 15.05.2010.

14:52

Default images

Bivši ambasador u izraelu Mile Isakov optužuje minstra Dinkića da je mogao da reši slučaj “satelit” u korist Srbije.

S druge strane, Dinkić poziva Isakova da sve prijavi Tužilaštvu i preti prijavom za klevetu.

U slučaju “satelit” ovih dana najviše se nagađa ko se „ugradio“ za oko 20 miliona evra koliko se pretpostavlja da je višak novca u ugovoru koji je sklopljen na 45 miliona sa izraelskom kompanijom „Imidžset“ oko iznajmljivanja satelita.

U spekulacijama glavni krivac je onaj koji je uspeo da odloži presudu bivšem ministru odbrane Prvoslavu Daviniću, a koji je i potpisao ugovor. Da je Srbija procesuirala Davinića i označila ugovor korupcionaškim, slučaj „satelit“ bi pao pred sudom u Parizu i Srbija ne bi morala da plati kaznu od 36 miliona evra.

Bivši ambasador u Izraelu Miodrag Isakov kaže za „Blic“ da je, prema saznanjima koje on ima, Mlađan Dinkić imao priliku da slučaj „satelit“ reši u korist Srbije, ali to znači da tada ne bi bilo viška od 20 miliona evra.

Davinić je imao podršku u Vladi

Isakov kaže za „Blic“ da na osnovu svega što on zna o slučaju „jedni su počeli posao s idejom da se ugrade u iznos od otprilike 20 miliona evra, koliko se čini da je viška, a drugi su to preuzeli i nastavili i pokušali da realizuju“.

“Prvi zna se ko su mogli biti i to je očigledno i Davinić, ali koji to sasvim sigurno ne bi smeo sam. Ako Savet ministara o tome nije raspravljao, za takav gest su u to vreme morali znati predsednik i potpredsednik Svetozar Marović i Miroljub Labus”, kaže Isakov.

On kaže da je simptomatično da je Labus ubrzo posle te afere podneo ostavku u G17 plus, a iz koje je i krenula kampanja da se slučaj rasvetli i koju je predvodio Mlađan Dinkić.

“Imam informaciju da je on u Vladi preuzeo to da taj slučaj nastavi i privede kraju na korist Srbije, znači da ugovor poništi ili izmeni i učini povoljnijim za nas. A to opet znači da se izostavi suma koja je višak i koja je eventualno namenjena nekome”, tvrdi Isakov.

On dodaje da je „neko morao pitati zašto se to ne uradi, ili se, a druge strane, neko zadovoljio kombinacijom u kojoj bi se taj višak podelio međusobno“.

“Samo sada to više nije ta suma jer sada Srbija plaća cenu za koju ne dobija ništa “, zaključuje Isakov.

On je tokom mandata u Izraelu slao pisma vlastima u Beogradu o slučaju „satelit“ i ponudama Izraelaca o nagodbi na manju sumu novca.

Unija regiona:Dinkić nema veze “satelitom”

“Mlađan Dinkić nema nikakve veze sa slučajem „satelit“. I tužićemo svakoga ko to tvrdi. Pozivamo sve koji imaju neke informacije o ovom slučaju da odu u policiju i prijave ih. Pozivamo i tužilaštvo da sve istraži. Nadležni organi treba da rade svoj posao”, rekao je ministrov savetnik za medije Nikola Papak.

U Uniji kažu da je „Mile Isakov istrošeni političar koji sada igra ulogu političkog plaćenika za klevetanje Mlađana Dinkića“ i dodaju da je Isakov samo sredstvo u rukama onih koji iz senke pokušavaju da vladaju.

“Namerno su podmetnuli Isakova da lažima diskredituje Dinkića pored skupštinu Ujedinjenih regiona Srbije sada u nedelju. Dinkić nema nikakve veze sa satelitom i Izraelcima. Prvi smo izbacili Davinića. Zašto je Isakov ćutao svih ovih godina, zašto ne ode u Tužilaštvo i policiju da to prijavi, nego vodi kampanju po novinama?”, pitaju u Uniji.

Oni zahtevaju da nadležni odmah ispitaju optužbe Isakova i kažu da će ga tužiti za klevetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: