Jeftinije usluge uz novog operatora

Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić relativno je zadovoljna odzivom četiri kompanije za učešće na tenderu za drugog operatora fiksne telefonije.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.12.2009.

08:08

Default images

To nije loš odziv, s obzirom da još traje svetska kriza, rekla je Matićeva, istakavši da su tendersku dokumentaciju otkupile četiri kompanije, uglavnom telekomunikacioni operatori iz naše zemlje, u različitim segmentima telekomunikacionih usluga.

Ministarka je istakla da je najbitnije da taj proces uspe i da Srbija dobije drugog operatora fiksne telefonije, što bi građani vrlo brzo osetili na pobojšanju kvaliteta usluga i na većoj dostupnosti telefonije.

Prema njenim rečima, za Ministarstvo je bitno da licencu otkupi neko ko već ima iskustva u oblasti telekomunikacija. "Nismo bili u stanju da odredimo cenu licence. S obzirom na to da ima četiri ponuđača, cena će svakako biti tržišna", istakla je ministarka i dodala da će Ministarstvo uzeti u razmatranje dve najveće ponude.

Iako bi drugi operator fiksne telefonije trebalo da dobije licencu sredinom februara, biće potrebno još najmanje šest do osam meseci da bi se nove usluge ponudile korisnicima, kaže ona za RTS i dodaje da građani mogu da očekuju da će uvođenjem drugog operatora usluge fiksne telefonije biti znatno pristupačnije.

"Građani mogu da očekuju ono što se dogodilo sa mobilnom telefonijom. Dakle, u ponudi će biti veliki broj različitih paketa", rekla je ministarka i navela da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja ima monopol u fiksnoj telefoniji i izrazila očekivanje da će se to uskoro promeniti.

Zainteresovane kompanije imaju rok do 12. januara 2010. godine da se izjasne koliko novca nude, a dva kandidata s najvećom ponudom ulaze u trku za licencu na aukciji, gde će početna cena biti maksimalna ponuđena na javnom nadmetanju. Ipak, postoji mogućnost da rok za dostavljanje ponuda kompanija za dobijanje licence za drugog operatera fiksne telefonije bude produžen za oko deset dana.

Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić kaže da je bilo predviđeno da taj rok bude do 12. januara 2010. godine, ali da bi on mogao da bude produžen za oko desetak dana zbog novogodišnjih i božićnih praznika. "To je nezgodno vreme za firme da skupe svu potrebnu dokumenataciju, pa postoji mogućnost da rok bude produžen", rekla je ministarka.

Republička agencija za telekomunikacije (RATEL) objavila je da su kompanije "Telenor", "VIP mobajl", "Kerseyco Trading Limited" sa Kipra i "Konsing Group" otkupile tendersku dokumentacije i na taj način postale potencijalni kandidati za drugog operatora fiksne telefonije. Za podnošenje ponude neophodno je uplatiti deset hiljada evra, a ukoliko kompanija ne dobije licencu taj iznos će joj biti vraćen.

Tender za drugog operatora fiksne telefonije raspisao je RATEL 20. novembra, a licenca se dobija na deset godina. Zainteresovane kompanije treba da su registrovane za obavljanje telekomunikacione delatnosti, da su u 2008. godini imale ukupan prihod veći od 200 miliona evra i da imaju najmanje milion korisnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: