Polovina građana protiv otpuštanja?

Polovina građana ne podržava plan vlade Srbije o smanjenju broja zaposlenih u državnoj administraciji, pokazuje istraživanje Medijum galupa.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 05.12.2009.

12:11

Default images

Predlog Vlade Srbije da se smanji broj zaposlenih u državnoj administraciji i javnoj upravi upošte ili uglavnom ne podržava 48 odsto anketiranih, 39 procenata građana ga uglavnom ili u potpunosti podržava, dok je 13 odsto neodlučno, navodi agencija Medijum galup.

Kako se ističe, gotovo 50 odsto građana smatra da će predložene mere za smanjenje broja zaposlenih u državnoj administraciji imati negativne posledice, odnosno štrajkove radnika.

Prema mišljenju 24 odsto građana, primena te mere mogla bi imati pozitivan uticaj na državni budžet, isti procenat smatra da će poboljšati državni budžet, ali 38 odsto ispitanih smatra da ona neće imati uticaj.

Smanjenje broja zaposlenih u administraciji, po mišljenju 41 odsto građana neće imati uticaja na ekonomsku situacije Srbije, dok 29 procenata smatra da će je pogoršati. Istovremeno, 35 odsto anketiranih smatra da će te mere pogoršati korupciju u administraciji, a 37 odsto da neće imati uticaja.
Oko 27 procenata građana smatra da će mere Vlade za redukciju zaposlenih u administraciji pogoršati efikasnost državne administracije, dok njih 40 odsto smatra da neće imati uticaja.

Istraživanje Medijum galupa je obuhvatilo i stavove građana o sigurnosti posla koji rade i to u zavisnosti da li rade u privatnom ili javnom sektoru. Više od 60 odsto građana Srbije je nesigurno u to da će zadržati svoje radno mesto.

I pored predloženih mera za smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, zaposleni čiji je poslodavac država su prema anketi znatno sigurniji nego građani koji rade u privatnom sektoru - 40 odsto naspram 26 procenata.

Najveći broj građana Srbije je, tokom ovogodišnjih istraživanja Medijum galupa o uspešnosti Vlade Srbije i državnih organa u suočavanju sa krizom, ocenilo da sa Vlada sa krizom suočila uglavnom ili potpuno neuspešno, dok pozitivan stav ima manje od 20 odsto ispitanih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

22 h

Podeli: