Bez dogovora o reformi penzija?

Vlada Srbije još uvek nema usaglašene modalitete reforme penzionog sistema na koju se obavezala tokom proteklih razgovora sa predstavnicima MMF-a.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.11.2009.

12:50

Default images

Modaliteti reforme penzionog sistema trebalo bi da budu predstavljeni u februaru, za kada je zakazan nastavak razgovora sa MMF-om. Najviše nesaglasja, sudeći prema izjavama nadležnih, ima oko načina indeksacije, odnosno uskladjivanja penzija.

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić kaže da se svi slažu oko toga da postojeći penzioni sistem nije održiv i da je njegova reforma neophodna.

"Vlada se pred MMF-om obavezala da će u februaru, za kada se očekuje njihov ponovni dolazak, predstaviti promene koje će biti primenjivane u 2010. i 2011. godini", naveo je Ljajić.

On smatra da je važno utvrditi i dinamiku reforme, jer to je, kako je rekao, nešto što se ne može menjati preko noći, šta više, u nekim zemljama takve reforme traju po desetak godina.

"Važno je da izdaci Fonda PIO do 2015. godine budu smanjeni sa sadašnjih 13 odsto na 10 odsto bruto društvenog proizvoda, a kako ćemo to uraditi na nama je da se dogovorimo", kaže Ljajić.

On tvrdi da prostora za reformu ima pooštravanjem uslova za odlazak u invalidsku penziju, uvođenjem pravičnosti medju korisnicima beneficiranih penzija i promenom načina indeksacije oko koje, takodje, u ovom trenutku nema saglasnosti.

Krkobabić: Penzije će biti na 70 odsto plata

Potpredsednik Vlade Srbije i lider PUPS-a Jovan Krkobabić obećava da ćepenzije od 2011. godine, kada budu odmrznute, rasti u skladu sa ekonomskim rastom, a da će način i dinamika njihovog rasta biti utvrdjeni Zakonom o budžetu.

On je objasnio da je indeksacija penzija samo jedan od segmenata celokupne reforme penzionog sistema, ali ne, kako je rekao, i najvažniji.

"Ima tu više varijanti koje su u ugri. Kombinovani, inflacija, cene na malo, troškovi života, uskladjivanje sa kretanjem zarada, ali koji god od tih principa da bude prisutan usvojen je dodatni - ako BDP bude rastao u 2011. godini srazmerno će rasti i penzije", rekao je vicepremijer zadužen sa penzioni sistem u intervjuu "Politici".

Krkobabić je uveren i da će posao na usklađivanju penzija i njihovom dostizanju nivoa od 70 odsto od neto zarada biti završen "tačno onako" kako je predviđeno kolalicionim sporazumom DS-SPS-JS-PUPS.

Odlukom Vlade Srbije primanja nastarijih državljana Srbije zamrznuta su oktobra prošle godine, nakon što je izvršeno jedno redovno i jedno varedno usklađivanje od 10 odsto.

Do tada penzije su, prema Zakonu o penzijsko invalidskom osiguranju, bile usklađivane dva puta godišnje, u aprilu i u oktobru, postepenim prelaskom na stopostotno uskladjivanje u skladu sa troškovima života. U oktobru prošle godine penzije se usklađene prema stopi od 12,5 odsto u skladu sa rastom zarada i još 87,5 odsto u skladu sa troškovima života i da tada nisu zamrznute one bi u aprilu ove godine bile obračunavane po stopi od 100 odsto u skladu sa troškovima života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

7 h

Podeli: