Milosavljević protiv SOS radnji?

Otvaranje prve prodavnice za siromašne pod znakom je pitanja jer sindikati i trgovci, navodno, nemaju pravo da dele kupce i izdaju kartice o socijalnom statusu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.03.2009.

11:38

Default images

Tek što je vest o socijalnim prodavnicama odjeknula u javnosti, cela priča je već počela da pada u vodu. Reagujući na saopštenje Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata Srbije, Ministarstvo trgovine je poslalo dopis u kome se, na izvestan način, ograđuje od koncepta podele kupaca.

Jer, jedan sindikat i jedna trgovačka kuća, kako je rekao ministar trgovine Slobodan Milosavljević, ne mogu da kategorišu kupce i izdaju im socijalne kartice koje će im omogućavati povlašćenu kupovinu.

„To je posao državnih organa. Kako ćete zabraniti bilo kom kupcu da pazari ove jeftinije artikle? Po kom kriterijumu?”, pita ministar i dodaje da „Jabuka” može da otvora takozvane SOS markete, ali za sve kupce.

„Svaki drugi trgovac ima takođe pravo da to radi, jer niko nema monopol na siromašne”, kaže Milosavljević i potvrđuje da je učestvovao u razgovorima sa predstavnicima „Jabuke”, ali da nije bilo reči da je to odobren koncept, a posebno ne da će se država odreći PDV-a na osnovne životne namirnice.

Iz Ministarstva trgovine juče je stiglo reagovanje u kome se ističe da Ministarstvo u načelu podržava ovu ideju, ali da će preduzeti korake ka formiranju stručnog tima koji će se baviti ovom problematikom.

Pored nas, u njemu bi bili i predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva za rad i socijalna pitanja, ASNS, SSSS, Privredne komore Srbije, organizacije potrošača i trgovce, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine i dodaje da bi ova radna grupa trebalo da „proanalizira ideju i mogućnosti njene realizacije”.

Prvi sastanak je, ističu, planiran za početak aprila.

Milosavljević je uporedo predložio osnivanje maloprodajnih objekata tipa „hard diskonta” gde bi svi trgovci, ako žele, mogli da ponude robu po najnižim cenama svim kupcima.

„Na taj način bi se u slabije opremljenim prodavnicama, sa nižim nivoom usluge, prodavao ograničeni broj artikala po nižim cenama, svim građanima bez obzira na socijalni status”, kaže on. Kako se nezvanično saznaje, pre nekoliko dana dogovoren je datum i sat otvaranja prve „Jabukine” SOS radnje u beogradskom Bulevaru kralja Aleksandra 532, a ministru Milosavljeviću je, navodno, ponuđeno da 25. marta u 10.30 časova „preseče vrpcu”, što je on i prihvatio.

„Jabuka” je napravila i plan za otvaranje još četiri ovakve prodavnice do kraja aprila u prestonici, na novobeogradskoj pijaci u Bloku 44, u objektu od 250 kvadrata na Dorćolu, u Mirijevu kod stadiona (350 kvadrata) i u Orlovskom naselju na Zvezdari. U narednih mesec i po dana svaka opština imaće svoju prodavnicu, najavila je juče Ranka Savić na konferenciji za novinare, predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Kome je zasmetala ideja da najugroženijim kategorijama stanovništva, baš kao i u razvijenim evropskim zemljama, što pre bude omogućeno lakše preživljavanje? Hoće li radna grupa možda ponuditi bolje rešenje od već napravljenog koncepta trgovine „Jabuka”? Ili će Srbija konačno u recesiji dobiti preko potreban diskontni lanac sa cenama nižim od najnižih.

Milosavljević kaže da takva radnja može da bude otvorena, ali ni sindikat ni trgovci ne mogu da odlučuju o tome ko je socijalno podoban kupac.

Problem je izgleda nastao pošto je ASNS juče najavio da će Milosavljević Vladi Srbije treba podneti „predlog uredbe o otvaranju ovih prodavnica koji uključuje i odricanje države od jednog dela ili celokupnog PDV-a na deset osnovnih životnih namirnica”.

U Ministarstvu trgovine su juče demantovali takvu mogućnost.

Kako se saznaje, cene u takozvanim SOS marketima već su obračunate sa PDV-om i bez dela trgovinske marže i proizvođačke zarade. Početna ideja da se država odrekne poreza još ranije je odbačena zbog finasijske krize. Ove prodavnice svakako će biti otvorene, a siromašniji građani će u njima nabavljati namirnice po cenama nižim za oko 20 odsto – u poređenju sa diskontima i hipermarketima – i imati priliku da kupuju i na odloženo do 30 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: