Vlada nije upoznata o podeli akcija

Božidar Đelić je izjavio da nijedna zemlja nije sprovela istovremenu besplatnu podelu akcija javnih preduzeća.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.11.2007.

12:53

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kaže da nijedna zemlja u tranziciji niti razvijena zemlje nije bila "dovoljno luda" da sprovede vaučerizaciju akcija svih javnih preduzeća od jednom i da postoje ozbiljni i opravdani razlozi zašto to nije učinila.

On je naveo da tek predstoji ozbiljan razgovor na nivou vlade o Nacrtu zakona o besplatnoj podeli akcija, navodeći da je tekst tog zakona dobio tek juče, a da o njemu nisu upoznati ni ostali ministri u vladi.

Đelić je kazao da taj predlog Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja nije bio na dnevnom redu Komisije za restrukturiranje i privatizaciju javnih prduzeća i da tek predstoji, kako je rekao, smirena diskusija na nivou vlade o tom predlogu.

Vicepremijer je ocenio da nisu opravdani zahtevi sindikata zaposlenih u javnim preduzećima da dobiju besplatne akcije u istom iznosu kao i ostatak građana, jer se radi o preduzećima koja su bila ili su još uvek monopolisti na srpskom tržištu i njihove dugove plaćaju svi građani.

„Javna preduzeća imaju specifični status jer su do skoro svi bili monopolisti i ako izvadimo bilans svega toga mi svi vraćamo veliki iznos dugova javnih preduzeća. Jat nikada nije platio svoje avione, a EPS i NIS imaju ogromna dugovanja koja svi mi vraćamo kroz Pariski i Londonsk klub“, rekao je Đelić.

On je dodao da se radi o infrastrukturnim preduzećima koja nije napravila jedna grupa ljudi nego su deo nečega što su svi građani napravili kroz nekoliko generacija, zbog čega je ocenio da pretenzije sindikata da imaju isto toliko koliko i ostatak zemlje nisu opravdane.

Đelić je, međutim, naveo i da su zaposleni u tim preduzećima značajno doprineli i obezbeđuju da ona funkcionišu i da će zbog toga, tek kroz javnu raspravu, biti uzeti u obzir i njihovi argumenti i sagledano koje je rešenje najbolje i najrealnije.

Radnici u javnim preduzećima u Srbiji najavili su juče da će 22. novembra organizovati štrajk upozorenja, nezadovoljni predlogom o besplatnoj podeli akcija.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja priprema nacrt zakona o besplatnoj podeli akcija javnih preduzeća kojim bi gradjani besplatno dobili po 15 odsto akcija u Naftnoj industriji Srbije, Jat ervejzu, Elektroprivredi Srbije, Telekomu, Aerodromu "Nikola Tesla" i fabrici lekova Galenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: