Ruski tajkun zainteresovan za RTB?

Ruska kompanija Sojuzmetalresurs namerava da učestvuje na tenderu za privatizaciju RTB Bor, prenose ruski mediji.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.07.2007.

14:10

Default images

"Učestvovaćemo i, u slučaju pobede, planiramo investicije u modernizaciju proizvodnih procesa RTB Bor, u ekološke i socijalne programe", rečeno je moskovskom listu Komersant u pres-službi Sojuzmetalresursa, koji posluje u okviru Grupe Bazni element (Bazel) Olega Deripaske.

I dnevni list "RBK Dejli“ dobio je u Bazelu potvrdu namere da učestvuje na novom tenderu za privatizaciju, kako se navodi, "najvećeg balkanskog proizvođača bakra". "Postoji interesovanje za Bor i, u slučaju objavljivanja novog tendera, Bazel će učestvovati", rečeno je u toj kompaniji, a mediji navode i ekspertsko mišljenje da su "u sadašnjim političkim uslovima, šanse za pobedu ruske kompanije prilično velike".

Taj dnevnik preneo je najavu ministra ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađana Dinkića da će novi tender biti raspisan 31. avgusta, sa početnom cenom od 340 miliona dolara i investicionim planom od najmanje 180 miliona.

Komersant podseća da je Sojuzmetalresurs učestvovao i na prošlogodišnjem tenderu za privatizaciju RTB Bor, kada je prva na listi bila rumunska kompanija Kuprom. List prenosi da je sadašnja proizvodnja bakarnog koncentrata na nivou od približno sto hiljada tona godišnje (uz kapacitet od 600 hiljada tona), a katodnog bakra do 120 hiljada tona, uz kapacitet od 160 hiljada tona.

Komersant prenosi i mišljenje finansijskog analitičara iz banke Zenit Igora Nuždina da godišnji prihod kompanije poput RTB Bor može da dostigne milijardu dolara, što objašnjava interes Bazela, kao i izjavu Sergeja Generalova iz Investicione grupe VIKA da je za dostizanje punog kapaciteta RTB Bor i vrednosti od 600 miliona dolara, potrebno ulaganje od najmanje 200 miliona.

Bazelu bi to bila druga kompanija na teritoriji bivše Jugoslavije, pošto je u 2005. kupio 65,4 odsto akcija Aluminijumskog kombinata Podgorica, podsetio je ruski dnevnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: