Srbija

Četvrtak, 20.06.2013.

11:44

Saglasni Dinkić i Fiskalni savet

Ministar Mlađan Dinkić predstavio je program ekonomskih mera Fiskalnom savetu koji se složio da su neophodne reforme u državi i javnom sektoru.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

"Što se tiče strukturalnih reformi, mislimo da su to dobre mere. Sada je pitanje primene, odnosno, koliko će se uspeti u tom velikom zaokretu da se uvede red u javnim preduzećima i u društvenim preduzećima, u svakom slučaju mi tu vrstu mera podržavamo", kaže za B92 Pavle Petrović predsednik Fiskalnog saveta.

Prema njegovim rečima, članovi Fiskalnog saveta ipak imaju neku malu rezervu u kojoj meri će to biti uspešno i ostvareno. I najavljuje da će uostalom Fiskalni savet sve pratiti.

"O rebalansu smo manje pričali , tu imamo značajnije rezerve, naročito u pogledu 2014., ali i jedno i drugo ćemo detaljno analizirati i onda kako to zakon nalaže izaći sa dokumentom kada ćemo imati i definitivne stavove, ovu su samo preliminarne ocene", kaže Petrović.

Članovi Fiskalnog saveta su na sastanku sa Dinkićem posebno podržali rešavanje statusa preduzeća u restrukturiranju i uvođenje reda u rad javnih preduzeća.

Takođe, su dali podršku uvođenju centralnog registra zaposlenih u javnom sektoru, smanjenju subvencija i strogoj kontroli izdavanja garancija.

Fiskalni savet smatra da će donošenje izmena Zakona o radu i Zakona o planiranju i izgradnji dodatno poboljšati poslovnu klimu u Srbiji.

Dinkić je predstavio članovima Fiskalnog saveta vladin program mera za reformu javnog sektora, stabilizaciju državnog budžeta, kao i program mera za unapređenje poslovne klime.

Ministar je na sastanku rekao da će vlada ove godine sprovesti ozbiljne strukturne reforme i da će konačno biti završen proces restrukturisanja 179 bivših društvenih preduzeća, koja prema proceni Svetske banke godišnje stvaraju državi troškove od 750 miliona evra.

Na sastanku je istaknuto i da je predviđeno da se država povuče iz upravljanja u jednom broju javnih preduzeća.

Uvođenje reda u rad javnih preduzeća biće postignuto i kroz smanjenje direktnih i indirektnih subvencija i strogu kontrolu izdavanja garancija. Na sastanku je predočeno da će izmenama Zakona o budžetskom sistemu biti stvoren osnov za dodatnu štednju uvođenjem centralnog registra svih zaposlenih u državi, odnosno u javnom sektoru.

Osim ovoga, doneta je i odluka da se napravi potrebna analiza optimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru i javnim službama, kako bi se napravile uštede i po tom osnovu. Fiskalnom savetu je predstavljen i predlog rebalansa budžeta kojim će biti napravljene dodatne uštede od 37,1 milijardu dinara u budžetu, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

7 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: