Srbija

Nedelja, 12.01.2014.

16:58

Sam pravi poljoprivedne mašine

77-godišnji Ilija Lilović iz sela Veliki Izvor kod Zaječara pored poljoprivrede čitavog života bavio se i i izumiteljstvom.

Izvor: B92

Default images

On je tokom godina napravio veliki broj poljoprivrednih naprava za seoske poslove poput mašine za izbacivanje đubriva, podizanje džakova i mnoge druge. Ideja kaže još uvek ima ali mu ponestaje snage, a naslednika nažalost nema

Vremešni Ilija Lilović iz sela veliki izvor čitavog života je kako kaže pokušavao da sebi olakša teške poljoprivredne poslove. Još od ranog detinjstva, kad god bi shvatio da neki od poslova oduzima previse vremena i snage on bi prvo seo, razmislio, a potom svoju ideju i realizovao.

Tako su nastali njegovi mnogobrojni izumi poput mašine za izbacivanje i utovar đubriva, mehanizam za prebacivanje bala sena ili sprava za punjenje džakova i njihovo odlaganje. I to nije sve, jednom rečju, Ilija je pravio sve ono što nije mogao da ima ili nije moglo da se kupi.

Deda Ilija je danas u selu poznat po svojim jedinstvenim izumima, ali kad je počeo svoj neobičan hobi mnogi nisu verovali u njega i njegove ideje.

Iako ga, kako kaže, starost polako sustiže 77-godišnji Ilija i dalje vredno radi. Izume za velike mašine zamenio je malim, kao što je mašina za mlevenje suvih paprika ili ova za seckanje kupusa.

Deda Ilija nažalost nema naslednika, pa je zbog toga sve svoje alate i mašine kako kaže ostavio amanet meštanima Velikog Izvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Još jedan udarac za Mađarsku

Godišnja stopa inflacije u Mađarskoj je u maju blago porasla sa aprilskih 3,7 odsto na četiri odsto, objavio je danas Centralni zavod za statistiku Mađarske (KSH).

12:14

10.6.2024.

13 h

Podeli: