Srbija

Četvrtak, 07.10.2010.

12:53

Dinkić: Stiže 4 mlrd. USD ulaganja

Iako su investicije u prvoj polovini 2010. manje od pola milijarde evra, vicepremijer Mlađan Dinkić kaže da je realno da ulaganja u 2011. budu višestruko veća.

Izvor: B92, Beta

Default images

Dinkić je izjavio da je iznos od četiri milijarde dolara investicija u sledećoj godini ostvarljiv, imajući u vidu zainteresovanost za ulaganja u Srbiju.

On je naveo da Srbija postaje najatraktivnija destinacija za ulaganja u centralnoj Evropi i da sve više kompanija, zbog smanjenja troškova, dolazi u Srbiju i gradi nove fabrike.

Konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatlija izjavio je ranije ove nedelje da ukupne investicije u prvih šest meseci ove godine iznose 480 miliona evra, što je katastrofalan rezultat id a to ukazuje da ulaganja u ovoj godini neće premašiti milijardu evra.

Uz ocenu da Srbija polako izlazi iz krize, Dinkić je rekao da očekuje da do kraja godine rast bruto domaćeg proizvoda bude oko dva odsto, što je bolje od većine zemalja u okruženju ali, prema njegovim rečima, to nije dovoljno i treba još raditi na tome.

"Izvoz srpske privrede za osam meseci ove godine je 21 odsto veći nego u istom periodu prošle godine, a rast industrijske proizvodnje pet odsto i to su podaci koji ohrabruju, ali smo još daleko od toga da smo izašli iz krize", rekao je Dinkić. U Srbiji je, prema rečima Dinkića, visoka nezaposlenost, ali se taj trenutno najveći problem rešava, što se vidi iz podatka da je u septembru bio najmanji broj nezaposlenih u poslednjih godinu i po.

Cilj poslovnog skupa "Upoznajte kupca" je da se mala i srednja preduzeća povežu sa multinacionalnim kompanijama koje u posluju u Srbiji i najveći su izvoznici sa udelom od 50 odsto u ukupnom srpskom izvozu.

"Mala i srednja preduzeća zapošljavaju milion ljudi, zbog čega je važno da budu u lancu dobavljača, kako bi se njihov rad vrednovao u svetu preko multinacionalnih kompanija", rekao je Dinkić.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer je istakao da je namera organizatora skupa "Upoznajte kupca" da se kompanije u Srbiji povežu i pripreme za tržište Evropske unije.

"EU je u poslednjih 10 godina Srbiji obebedila bespovratnu pomoć od 10 milijardi evra i kredite od pet milijardi evra, u cilju da zemlja što pre udje u EU, a ne da čeka još deset godina", rekao je Dežer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

8 h

Podeli: