Srbija

Ponedeljak, 04.04.2011.

00:08

Saudijski gazda preporodio Neobus

Od firme u stečaju, bez tržišta i sa svega nekoliko zaposlenih, novosadski proizvođač autiobusa Neobus je posle privazitacije ponovo profitabilno preduzeće.

Izvor: Politika

Default images

Neobus iz godine u godinu povećava proizvodnju. Autobuse proizvodi na sopstvenim, ali i na šasijama najpoznatijih svetskih firmi, kao što su Volvo ili MAN.

Od 2004. godine njegov većinski vlasnik je saudijski preduzetnik Ala Magrabi Mohamedali.

"U izgradnju fabričke hale i zanavljenje opreme vlasnik je uložio više od 1,5 miliona evra. Preduzeće danas ima 220 zaposlenih, među kojima je sve više visokoobrazovanih. Nedavno smo primili četvoro inženjera i dvoje ekonomista, kao i nekoliko VKV radnika", kaže rukovodilac prodaje Neobusa Ostoja Simetić.

On ističe da je veliki poslovni korak učinjen 2006. godine kada je preduzeće potpisalo Ugovor o strateškoj saradnji sa švedskim Volvoom, čime je postalo njegov zvanični karoserista za jugoistočnu Evropu.

Neobus godišnje proizvede oko 80 autobusa. Deset iz Volvo programa nedavno su isporučili beogradskoj Lasti, a pripremaju im još toliko. Sa francuskom Veolijom, jednom od najvećih evropskih prevozničkih firmi sa čak 33.000 autobusa širom kontinenta, imaju ugovor o proizvodnji 25 autobusa. Ugovorili su i proizvodnju za kupce iz Bečeja, Velike Plane i Bora.

"Oni su su naručili midibus i 12-metarske autobuse za međunarodni prevoz i turizam, koji su opremljeni klimom, audio, video i drugom najmodernijom opremom. Vozila su na našoj kareseriji, a ugradićemo motore čuvene američke kompanije Kamins, koja drži 40 odsto svetskog tržišta. Uredbu Vlade Srbije kojom je omogućen popust od 20 odsto za kupovinu domaćih autobusa itekako se odrazila na povećanu potražnju", objašnjava Simetić.

U Neobusu se nadaju da će Uredba biti produžena i za ovu godinu. Za dvadeset ugovora dobili su subvencionisana sredstva, a za još dvadesetak čekaju da novac stigne. Kažu da bi sa tim sredstvima, ali i novcem koji im duguje holandska kompanija VDL mogli da dupliraju proizvodnju.

"Sa holanskom firmom smo sklopili ugovor o izvozu autobusa na evropsko tržište. Isporučili smo im osam vozila, ali su nam ostali dužni oko 420.000 evra. U međuvremenu smo završili još dvanaest autobusa, koje se ne usuđujemo da predamo, jer se strani partner konstantno oglušuje o naše zahteve da ispuni svoju obavezu. Pre nekoliko dana smo ih upozorili da autobusima ističe privremena uvozna dozvola, te da će posle toga morati pod carinski nadzor, što će dalje uvećati troškove", rekao nam je Simetić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Kupljen aerodrom: Evo ko je novi vlasnik

Mađarska državna kompanija Korvinus (Corvinus Zrt) i francuski koinvestitor Vansi (Vinci Airports) kupili su aerodrom Budimpešta od dosadašnjeg glavnog akcionara Avialijens (AviAlliance) i manjinskih akcionara, navodi se u saopštenju kompanije Avialljens.

7:18

7.6.2024.

1 d

Srbija

Nove cene goriva

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 199 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 189 dinara.

10:11

7.6.2024.

1 d

Podeli: