Auto-put Sarajevo–Beograd "zapeo" u Brčkom

U Sarajevu je održan sastanak zvaničnika Republike Srpske, BiH i FBiH u vezi sa gradnjom auto-puta.

Region

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.12.2021.

13:29

Auto-put Sarajevo–Beograd
Ilustracija: Depositphotos/AerialBO

Gradonačelnik Brčkog Esad Kadrić zadužen je da u narednim danima organizuje sastanak, da se imenuju nosioci u ime entiteta i definiše datum kada će se sastati i razmotriti varijante za deonicu auto-puta Sarajevo–Beograd koji prolazi kroz Brčko, zaključak je današnjeg sastanka.

Ministar komunikacija i transporta u Savetu ministara BiH Vojin Mitrović rekao je da konačna odluka o izboru trase kroz Brčko pripada distriktu.

Ministar Mitrović je naglasio kako su predstavnici Brčko distrikta od Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj dobili pet-šest varijanti trase auto-puta te je predloženo da se upravo razmatra jedan od ponuđenih predloga.

"Međutim, predstavnici vlasti nisu se usaglasili u vezi s predlogom koji je u odnosu na varijantu koja je predviđena planskom dokumentacijom mnogo duži. Planskom dokumentacijom predviđena je trasa oko 31 kilometar, a sve druge varijante su dužine 53 ili 54 kilometra", rekao je Mitrović, prenosi portal Kliks.

On je rekao da za finansiranje ovog dela auto-puta postoji interes i Republike Srpske i FBiH.

Mitrović je naveo da je bilo različitih mišljenja o današnjem sastanku.

"Gradonačelnik Brčkog predložio je da se uradi revizija predloženih trasa, u koju bi se uključili eksperti iz Auto-puteva Republike Srpske i Auto-cesta FBiH", rekao je Mitrović.

Kada je u pitanju finansiranje auto-puta, Mitrović je rekao da je sporazumom sa Turskom predviđeno da Turska finansira, ali da to nije baš tako.

Precizirao je da Turska, koja će biti izvođač radova na auto-putu, pregovara o komercijalnom ugovoru, da Republika Srpska o uslovima finansiranja za deo puta kroz svoju teritoriju pregovara sa jednom ruskom državnom agencijom, dok FBiH treba da finansira svoj deo.

Mitrović je danas rekao da bi, prema aktuelnim informacijama, most na Rači mogao biti završen u septembru iduće godine, iako je bilo predviđeno da bude završen 2024, prenela je Radio-televizija Republike Srpske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: