EBRD kod Rame - obećavaju novac, pokreću TAP

EBRD razmatra mogućnost finansiranja razvoja Transjadranskog gasovoda (TAP) kojim je planiran transport gasa preko balkanskih zemalja do Italije, javlja AP.

Region

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2016.

08:43

EBRD kod Rame - obećavaju novac, pokreću TAP
Foto: Thinkstock

Predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti je tokom sastanka sa albanskim premijerom Edijem Ramom u Tirani rekao da je ovaj gasovod od velikog značaja, pošto će pomoći povećanju energetske bezbednosti regiona, i jer se smatra ekološkim održivim.

EBRD je potvrdio da je počeo pregovore o obezbeđivanju 500 miliona evra direktnih finansija za ovaj projekat, najavljujući takođe privlačenje do milijardu evra sindiciranog zajma komercijalnih banaka.

Takozvani TAP, u dužini od 878 kilometara, trebalo bi da ide od grčko-turske granice do južne Italije, uz podvodni krak ispod Jadranskog mora u dužini od 105 km, a prve isporuke gasa Evropi bi trebalo da krenu 2020. godine, navodi američka agencija.

Evropska komisija je u martu ove godine dala zeleno svetlo za ulazak novog gasovoda u Evropu, za koji je ocenila da je za razliku od Južnog toga, u skladu sa pravilima o državnoj pomoći EU.

Iz stručnih krugova se, međutim, godinama upozorava da za taj gasovod nema dovoljno gasa iz Azerbejdžana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: