Crnogorci hrane trupe NATO-a

Crnogorsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je više od pedeset proizvoda iz te zemlje kodifikovano po standardima NATO-a.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.12.2013.

12:24

Default images

Crnogorski pršut i druge mesne prerađevine, vodu, proizvode "Plantaža 13. jul" i Fabrike plastičnih eksploziva koristiće trupe NATO-a u okruženju i vojnici Severnoatlanskog saveza koji dođu u Crnu Goru, potvrdilo je crnogorsko Ministarstvo odbrane.

Više od pedeset crnogorskih proizvoda: mesnih industrija "Marteks", "Franaca-Mesopromet", te proizvodi "Plantaža 13, jul", kompanije za proizvodnju vode "Suza voter grup", kao i plastični eksplozivi fabrike "Polieks" i proizvodi za vazduhoplovstvo i odbranu mojkovačke "Tare" do sada su kodifikovani po standardima NATO-a.

Trupe NATO-a upotrebljavaju jedino proizvode kodifikovane po standardima Severnoatlantskog saveza, a to znači da će vojnici iz okruženja i oni koji dođu u Crnu Goru koristiti isključivo proizvode kompanija koje su dobile sertifikate.

Ugovor sa, na primer, cetinjskim proizvođačem crnogorskog pršuta, firmom "Marteks", još nije potpisan, potvrđeno je Beti u toj kompaniji.

Načelnik Direkcije za standardizaciju i kodifkaciju pri Ministarstvu odbrane Marinko Aleksić kazao je listu "Pobjeda" da kompanija čiji su proizvodi kodifikovani ulazi u jedinstvenu NCS bazu NATO-a i da kao takva može biti pozvana na javne ili poverljive tendere.

Aleksić navodi da je to "besplatna reklama" za kompanije jer, kako je objasnio, 28 zemalja članica NATO-a i 38 država van NATO-a koriste kodifikacione "sisteme".

Aleksić je objasnio da je originalnost proizvoda "jedan od glavnih uslova" koji mora zadovoljiti standarde NATO-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: