Region

Utorak, 14.05.2013.

16:43

Evrozona pritiska Sloveniju

Zakonodavci evrozone pritisli su Sloveniju da pooštri mere predstavljene prošle nedelje u cilju rešavanja bankarskih i fiskalnih problema.

Izvor: Tanjug

Default images

U suprotnom ta država može postati šesta članica evropske monetarne unije prinuđena da zatraži međunarodnu finansijsku pomoć.

Ljubljana je prošle nedelje obećala da će prodati 15 državnih firmi i podići porez na dodatu vrednost, ali nije iznela dodatne detalje i kasni sa merama štednje, za koje investitori kažu da su neophodne za stabilizaciju javnih finansija, prenosi Rojters.

Slovenačke banke, mahom državne, "dave" se u lošim zajmovima, teškim sedam milijardi evra, i neophodna im je dokapitalizacija.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao je da bi Slovenija mogla da se izvuče bez pomoći, ali zvaničnici EU smatraju da mere koje je Ljubljana najavila prošle nedelje nisu dovoljne.

"Slovenija kaže da joj pomoć ne treba. Mislim da je u pravu, ali mora da sprovede odgovarajuće mere, što nije lako, ni za jednu zemlju", rekao je Šojble novinarima u Briselu, uoči jučerašnjeg sastanka ministara finansija evrozone.

Slovenačka privreda jedna je od najbrže rastućih u evrozoni, a dosadašnje vlade u Ljubljani uzdržavale su se od nepopularne prodaje državne imovine, uključujući banke, kao i od reformi sistema socijalne zaštite i tržišta rada.

Međutim, rizični krediti nagomilani nakon globalne finansijske krize, izbacili su na videlo kulturu mita i korpucije, pa je otkriveno da su državne banke odobravale rizične zajmove biznismenima sa političkim vezama.

Reformski plan vlade uključuje prebacivanje 3,3 milijardi evra vrednih loših zajmova iz tri najveće banke, NLB, NKBM i Abanke Vipa, u novoosnovanu "lošu" banku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: