Ekolozi protestuju protiv NE Belene

U bugarskom gradu Svištovu je održan protest protiv izgradnje nuklearne elektrane Belene, koji su organizovale ekološke organizacije iz Bugarske.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.04.2011.

15:46

Default images

Učesnici protesta su, kako su javili bugarski mediji, nosili transparente - "Sećanje na Černobil i užas Fukušime su nam dali poslednju šansu da odustanemo od Belena".

Ekološke organizacije traže da prostor na kome će se graditi Belene bude pretvoren u industrijsku zonu, koja će pomoći regionu da ekonomski ojača, i da se tu izgradi slobodna ekonomska zona.

Zaštitnici prirode su, takodje, istakli da je region Belena zemljotresna zona i da bi u slučaju havarije slične japanskoj severna Bugarska bila totalno uništena.

Gradonačelnik Svištova Petar Dulev je izjavio da u poslednjih hiljadu godina nije bilo nijednog ozbiljnijeg zemljotresa u regionu i naveo da je lokacija u blizini gradića Belene izabrana kao najbolje mesto za izgradnju druge bugarske nuklearne elektrane.

Nuklearku Belene trebalo bi da gradi bugarska Nacionalna elektro kompanija i ruski Atomstrojeksport, ali su radovi trenutno u zastoju, jer još nije precizirana konačna cena izgradnje.

Bugari su na svojoj nuklearci Kozloduj, na Dunavu, iz bezbedonosnih razloga zatvorili četiri od šest reaktora - dva 2003. i dva 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: