Đelić:Prodaja Telekoma zbog građana

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kaže da ne vidi drugi način da se novac od privatizacije Telekoma Srbije rasporedi, osim kroz raspravu u parlamentu.

Izvor: B92

Subota, 20.11.2010.

14:07

Default images

On dodaje da bi tako svi građani posredno učestvovali u odlučivanju, ocenjujući da bi najgore rešenje bilo da se tim novcem pokrivaju redovni izdaci države.

Đelić je rekao, da o tome treba da se raspravlja najpre na nivou vladajuće koalicije i da se, kako je rekao, "izbegnu mane javnog života, gde se razgovara o tim temama u medijima". "Kao bivši ministar finansija mogu samo da kažem da najgore što može da se uradi sa tim novcem, jeste da se pokriju redovni izdaci države i zbog toga namena sredstava od tako obimne privatizacije ne može biti nijedna druga, osim pokretanja projekata za budućnost i eventualno, pokrivanje dugova iz prošlosti", rekao je on.

Ministar je kazao da je to "logika stvari", ali da treba prvo dozvoliti da se zakonito, transparentno i u interesu građana Srbije i Telekoma, sprovede privatizacija.

I ministar ekonomije Mlađan Dinkić pre dva dana je izjavio da bi deo novca od prodaje Telekoma Srbije trebalo usmeriti ka vraćanju nepovoljnih kredita države, a ostatak za kapitalne infrastukturne projekte.

Inače, dokumetaciju za učešće na tenderu za prodaju 51 odsto kapitala Telekoma Srbije, do sada otkupili Telekom Austrije, Dojče telekom i Frans telekom, a rok za kupovinu dokumentacije za učešće na tenderu ističe 26. novembra.

DSS prikuplja potpise protiv prodaje

Demokratska stranka Srbije (DSS) je počela akciju potpisivanja peticije "Stop prodaji Telekoma", kojom se traži obustavljanje prodaje tog najprofitabilnijeg javnog preduzeća u našoj zemlji.
Predsednik Gradskog odbora DSS Novog Sada Borko Ilić kaže da tako važan resurs kao što su telekomunikacije "mora da ostane u većinskom vlasništvu države" i dodao da Vlada Srbije obmanjuje narod kad njeni članovi kažu da će se od novca dobijenog prodajom Telekoma graditi putevi.

"Jasno je svima da će te pare otići u budžetsku potrošnju i otplaćivanje kredita koje je aktuelna vlast nemilice uzimala", rekao je on naglasivši da prodajom Telekoma republička Vlada pokušava da "prikrije katastrofalnu ekonomsku situaciju u koju je dovela Srbiju".

Predlog rebalansa budžeta pokazao je domaćoj javnosti da je državna kasa prazna, a novo zaduživanje kod komercijalnih banaka, u iznosu većem od 300 miliona evra "svedoči o tome da oni koji su sad na vlasti ne znaju da upravljaju državom, već samo zadužuju ovu i naredne generacije", istakao je Ilić.

On je napomenuo da su, zahvaljujući prethodnoj Vladi Srbije koju je predvodio Vojislav Koštunica, kupljeni Telekomi u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori, čime je Telekom Srbija postao regionalni lider u telekomunikacijama, s godišnjim profitom od 200 miliona evra.

Zato je nelogično da se prodaje najprofitabilnija srpska kompanija, koja uz to upošljava i mnogobrojna domaća mala i srednja preduzeća, rekao je predsednik novosadskog DSS-a i naglasio da tu nameru aktuelne vlasti moraju sprečiti zajedno sa građanima, sindikatima i stručnom javnošću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: