U 3 smene spremaju šljivu za Rusiju

Vlasnici hladnjača na jugu Srbije u poslednjih mesec dana dobijaju sve viša ponuda iz Rusije za izvoz voća i povrća.

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2014.

10:47

Default images

Pored već ranije ugovorenih isporuka, sklapaju se i dodatni poslovi a Rusi najviše traže, šljive, kruške, jabuke, paradajz, malinu i višnju.

U hladnjači "Moravac" u Leskovcu sezonski radnici rade u tri smene pripremajući šljivu za izvoz u Rusiju. Menadžer hladnjače Žarko Stamenković kaže da skoro svakog dana dobijaju ponude iz Rusije za sklapanje novih poslova. "Mi smo i ranije imali ugovore sa firmama ruskog područja ali poslednjih nedelju dana to je intezivirano i osim naših dosadašnjih kupaca javile su se i nove firme. Trenutno smo u krajnjoj fazi završetka ugovora za nove isporuke robe na tržište Rusije", objašnjava Stamenković.

Za razliku od hladnjačara individualni poljoprivredni proizvođači ne očekuju da će ove sezone moći da zarade nešto više jer kako tvrde nemaju dovoljne količine voća i povrća a nisu ni udruženi da bi jedinstveno nastupili.

"Sezona je zbog čestih kiša bila loša, kvalitet robe nije na najboljem nivou a nemamo ni udruženja. Ruski kupac kada pošalje hladnjače neće da ide od kuće do kuće da tovari robu", komentariše povrtar Jovica Stojković iz leskovačkog sela Navalin, koji u savremenim palstenicima gaji povrće na pet hektara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: