Srbija više nije raj za Kineze

Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević kaže da su Kinezi u Srbiji zaista radili u rajskim uslovima.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.11.2011.

12:52

Default images

"Svake godine su utajili po osnovu poreza, carina i drugih davanja državi između 400 i 600 miliona evra. Četiri petine robe posle carinjenja oni su prodavali nelegalno, ali su ujedno i punili crna tržišta što je odgovaralo Vladi jer im je to bio svojevrstan socijalni program", kaže Knežević.

Međutim, kako dodaje, sada se situacija zaoštrava padom tražnje, kupovne moći i zaposlenosti i oni sada teže podnose troškove poslovanja u Srbiji. "Tako da je sada realno kriza njih svela na neke optimalnije ali i na nešto zakonitije uslove poslovanja i normalno da sada oni ne mogu da izdrže", navodi Knežević, koji je i vlasnik modne konfekcije Modus.

On smatra da nelojalne konkurencije u Srbiji uskoro neće biti.

"Kineska roba je bila generator posrnuća više od 50.000 preduzeća. Ako vam neko proda robu bez PDV-a, pa normalno je da je on 30 odsto jeftiniji", tvrdi on.

"Tako da je država amnestirala Kineze i oni su svake godine otprilike odneli dva do tri mosta iz Srbije i meni iz potpuno nepoznatih razloga , osim što je kupovan socijalni mir koji je bio neophodan, jer nismo uspeli da stvorimo fondove i investicije kako bi smo ljude koji su ostali bez posla u fazi tranzicije mogli da zaposlimo", navodi Knežević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: