Srbija ne diskriminiše Mađare

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da zakon o restituciji nije usmeren ni protiv jednog naroda i da bi pitanje treba rešiti kroz dijalog i bilateralne susrete.

Izvor: B92, Beta

Subota, 15.10.2011.

02:35

Default images

On ističe da nijedan reformski zakon u Srbiji nije bio usmeren ni protiv jedne etničke zajednice, te tako ni ovaj nije usmeren protiv mađarske manjine.

Tadić navodi da ”ni ovaj, niti jedan drugi zakon, nemaju apsolutno nikakve dodirne tačke sa ugrožavanjem etničkih prava bilo koje etničke zajednice ili građanskih prava ljudi koji imaju državljanstvo Srbije".

I ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić smatra da se Zakon o restituciji ni jednim svojim delom ne odnosi na Mađare i dodaje da je “stav, protiv koga Evropa ne može biti protiv, da se restitucija ne odnosi na pripadnike okupacionih snaga”. Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova napominje da neki u Evropi insistiraju da Srbija zaboravi svoju istoriju, da izjednači fašiste i antifašiste.

"Svi koji su bili okupatori i služili okupatoru, bez obzira da li su Srbi ili pripadaju drugim narodima, ne mogu se izjednačavati sa onima koji su se borili protiv fašizma", rekao je Dačić.

On je istakao da "Srbija nema razloga da se stidi svog antifašizma, naprotiv, ima razloga da se ponosi", jer "za razliku od drugih naroda u bivšoj Jugoslaviji koji su Hitlera dočekivali sa cvećem, u Srbiji je antifašistički otpor postojao od prvog dana".

Podent zahtev za autentično tumačenje

Zakonodavnom odboru skupštine Srbije podnet je zahtev za autentično tumačenje odredbe Zakona o povraćaju imovine koja se odnosi na pravo restitucije pripadnika okupacionih snaga.
Predsednik tog skupštinskog tela Vlatko Ratković je naveo da će zahtev, koji je Odboru uputila Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov, s obzirom na specifičnu težinu i važnost biti razmotren u relativno kratkom roku. "Ako Odbor utvrdi da je zahtev osnovan, odnosno da postoje određene nejasnoće u pravnoj normi, utvrđuje predlog autentičnog tumačenja koji dostavlja skupštini Srbije. O tom predlogu se vodi plenarna rasprava i odlučuje glasanjem", naveo je on.

Aleksandra Jerkov je izrazila očekivanje da će autentičnim tumačenjem odredbe o pravu restitucije pripadnika okupacionih snaga biti utvrđeno da svako ko ima sudsku presudu o rehabilitaciji može steći pravo na zaplenjenu imovinu.

"To znači da će svako ko nije bio dobrovoljno u okupacionim snagama, ko je bio nasilno mobilisan i ima presudu o rehabilitaciji moći da traži svoju imovinu", navela je ona i dodala da bi to trebalo da važi i za njihove potomke.

Poslanica LSV je dodala da bi tako "pale u vodu" priče Saveza vojvođanskih Mađara da se radi o "kolektivnoj krivici i diskriminaciji mađarskog naroda", a ta stranka bi morala da objasni zbog čega je, jedina u Srbiji, "povukla znak jednakosti između Mađara i fašista".

Jerkov je istakla da bi relativizovanje fašizma i antifašističke borbe, koju je Srbija vodila, bilo nelegitimno, podvukavši da nijedna država, pa ni Mađarska, nema pravo "na takvo uslovljavanje zemlje koja pokušava da dobije status kandidata".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: