"Ukidaju se samo duple otpremnine"

Povodom najavljenih izmena Zakona o radu, oglasio se ministar rada Rasim Ljajić objašnjavajući da je cilj izmena "ukidanje duplih otpremnina“.

Izvor: B92

Subota, 17.09.2011.

00:12

Default images

Izmene Zakona o radu predviđaju da zaposleni dobijaju otpremninu samo za godine provedene kod poslednjeg poslodavca, umesto za ukupan staž.

Ljajić objašnjava da ako neko radi 20 godina u jednoj firmi, pa ga proglase tehnološkim viškom, on mora da dobije otpremninu od svoje firme.

"Kada se zaposli u drugoj firmi i radi, na primer, pet godina, pa postane višak, ovo drugo preduzeće mu neće plaćati otpremninu za prethodnih 25 godina, već samo za pet, koliko je proveo u njemu. Ukoliko ste sporazumno otišli iz prve firme i niste uzeli otpremninu, sledeći poslodavac će vam odrediti otpremninu za ceo staž", kaže on.

Dakle, navodi Ljajić, "otpremnine se ne ukidaju već se sistem uređuje tako da po istom osnovu ne može dva puta da se traži otpremnina".

Efekat ovih izmena trebalo bi da bude podsticaj da poslodavci uposle starije radnike, bez straha da će njihov eventualni odlazak iz firme biti suviše skup zbog ranije ostvarenog staža.

Aktuelna vlada menjaće Zakon o radu samo ukoliko za to dobije podršku sindikata i poslodavaca. U suprotnom, Ljajić kaže da će najavljene izmene sačekati neku drugu vladu.

"Nismo u obavezi prema MMF-u niti bilo kome drugome da ove izmene usvojimo. Jedina obaveza je da o tome razgovaramo u Socijalno-ekonomskom savetu. Ako se socijalni partneri slože, ići ćemo sa njima na vladu i parlament. Ukoliko to nije slučaj, one će čekati na neku drugu vladu", navodi on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: