Bogati i poznati ne plaćaju struju

Dug za struju u Beogradu narastao je na 14 milijardi dinara, što je preko milijardu dinara više u odnosu na prethodnu godinu.

Izvor: B92

Subota, 17.09.2011.

00:10

Default images

Domaćinstva za struju duguju šest milijardi dok preduzećima Elektrodistribucija potražuje osam milijardi dinara.

Deset procenata Beograđana, oko 70.000 domaćinstava, pravi najveći dug za potrošenu a neplaćenu električnu energiju.

"Oko 90 odsto duga pravi desetak odsto domaćinstava koja se na razne načine dovijaju kako da ne plate svoje obaveze", rekla je Sandra Alagić iz Elektordistribucije Beograd i dodaje da oni pokušavaju na sve načine da naplate dugovanja svim pravnim sredstvima - opomenama, utuženjima, isključenjem sa mreže... Najčešći razlozi za neplaćanje su divlja gradnja, oni građani koji se sami priključuju na mrežu i kradu struju, a ima i onih domaćinstava koja ne dozvoljavaju radnicima da očitaju brojilo ili nesavesnog isključe sa mreže.

Divlja gradnja je jedan od većih problema za EDB jer se nelegalno priključuju, po pravilu, svi koji su sagradili takve objekte. Krađa struje je zapravo posledica divlje gradnje.

Rubna naselja su po tom pitanju najproblematičnija, tako da nesavesne platiše uglavnom žive u Kaluđerici, Malom Mokrom Lugu, Surčinu, Ledinama, Batajnici... U pitanju su ogromne kuće, koje koriste struju za grejanje.

Ne treba zaboraviti ni one najbogatije koji žive u elitnim delovima grada koji niti plaćaju struju ali ni druge dažbine. Najsiromašniji ne smeju da imaju taj "luksuz" da im se računi nagomilavaju, pa dažbine izmiruju redovno.

"Svoje obaveze u plaćanju u najvećem broju slučajeva ispunjavaju najsiromašniji i socijalne kategorije. Od onih koji plaćaju polovina iskoristi i popust od pet odsto. Na ime umanjenja računa izdvojili smo od 30 do 50 miliona dinara", kažu u EDB.

Kao napredak u sprečavanju krađe struje ali i podizanje svesti da se potrošeno mora platiti, iz EDB vide u procesuiranju nesavesnih platiša. Potrošač iz Mladenovca, zbog krađe struje osuđen je u martu ove godine na kaznu zatvora od tri meseca. Do sada su se zbog krađe struje u sudskom postupku kazne bile novčane ili uz prekršajnu prijavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: