Petak, 11.06.2010.

11:02

MMF: Kurs neće ugroziti inflaciju

S obzirom na slab ekonomski oporavak malo je verovatno da će kurs imati, imati veliki uticaj na inflaciju u odnosu na ciljani nivo, kaže Bogdan Lisovolik.

Izvor: Novosti

Default images

Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji navodi da je prema sporazumu koji Srbija ima sa fondom donja granica deviznih rezervi 4,6 milijardi evra za kraj 2010.

"Takozvana "donja granica" rezervi znači rezerve dovoljne da ispune ciljani nivo neto strane aktive NBS što je razlika između brzo raspoloživih rezervi i najvećeg dela inostranih obaveza", kaže Lisovolik.

"Programom je ustanovljena „donja granica“ na nivou od 4,9 milijardi evra na kraju juna i 4,6 milijardi na kraju 2010. godine, dok je na kraju aprila nivo neto strane aktive iznosio više od šest milijardi evra. Ovo daje značajne mogućnosti NBS da interveniše, ukoliko je potrebno", objasnio je Lisvolik.

Prema njegovim rečima "NBS je uspela da ostvari ciljane vrednosti neto strane aktive na značajno višem nivou od postavljenog i očekujemo sličan ishod i za kraj juna".

"Inače, ovi ciljevi se mogu menjati na kvartalnoj osnovi, ukoliko je to opravdano ekonomskim ili spoljašnjim dešavanjima", naveo je stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji.

Prodali 80 miliona evra za kurs jači 50 para

Domaća valuta iz dana u dan „talasa“, odnosno čas ojača, a zatim se strmogavi.Jedini spasilac Narodna banka Srbije, posrnuli dinar gotovo svakodnevno spasava sa po nekoliko desetina miliona evra iz deviznih rezervi.

Tako je u četvrtak, na međubankarskom deviznom tržištu prodala 80 miliona evra, što je druga intervencija u ovoj nedelji. Od početka ovog meseca Narodna banka Srbije iz deviznih rezervi za odbranu dinara, ili kako sama kaže „da bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije“ potrošila više od 190 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: