Audi A3 2.0 TDI Ambition

Ovo je jedna od retkih situacija kada sednete u auto i opšti prvi utisak vam bude takav da vam nije žao ni jednog centa koji ste dali za njega. Na drugi se već preispitujete da li je trebalo da dodate još para za vrhunsku opremu koja je u ponudi Audija.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 23.07.2013.

22:35

Default images

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Iako je mali broj srećnika u našoj zemlji koji sebi mogu da priušte ovakav auto, Audi A3 je ipak koliko-toliko pristupačan u odnosu na ostale modele premijum segmenta. Početna cena je 19.063 evra sa PDV-om i to za verziju sa 1.2 TFSI motorom sa 105 "konja".

Inače, u gami Audija A3 svi motori imaju turbo. Osim najslabijeg benzinca trenutno je u ponudi još 1.4 TFSI sa 122 i 140 KS, kao i 1.8 TFSI sa 180 KS, a ponudu dizela čine 1.6 TDI sa 105 i 2.0 TDI sa 150 KS. Mi smo vozili jaču verziju dizelaša, koja je u odnosu na prethodni model pojačana za deset "konja".

Uskoro se očekuje i top verzija ovog motora od 184 KS (sedam "konja" više nego do sada), koja je imala premijeru u Parizu 2012. pod haubom Seata Leon.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4237/1777/1421 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2601 mm
Status najnovijeg u segmentu, Audi A3 deli sa Mercedesom A klase. Testirali smo oba modela pa možemo da kažemo da je svaki od njih vrlo specifičan i različit u odnosu na onog drugog.

Naravno, ne možemo da zaboravimo ni trećeg konkurenta – BMW Serije 1 koji je potpuno različita priča u odnosu na druga dva modela. Pogon na zadnje točkove ga izdvaja od Audija i Mercedesa, a samim tim i ponašanje u vožnji.

Zbog svega toga se može reći da su bliži konkurenti A3 i A klasa, koliko god da su različiti po svojim karakterima.
Audi A3 2.0 TDI: zapremina 1968 ccm; snaga 110 kW (150 KS) pri 3500 – 4000 o/min; obrtni moment 320 Nm pri 1750 – 3000 o/min
Audi A3 je specifična kombinacija konzervativnog haj-tek dizajna, sportskog karaktera i vrhunske preciznosti u izradi koja je do te mere bezgrešna da se zapitate kakvi su to ljudi konstruisali i sklapali ovaj auto.

Enterijer je pravi primer da jednostavnost može da bude efektna uz maksimalnu funkcionalnost. Pogledajte komandnu tablu. Da li vam nešto nedostaje? Nema radija, CD-a i komandi ozvučenja. Zapravo, tu su, ali su sakriveni.

Materijali u kabini su zaista pažljivo odabrani uz minimalno prisustvo tvrde plastike. Čak i tamo gde je ima, prijatne je teksture a krckanje na pritisak rukom ne postoji.
Najbolji deo unutrašnjosti je ergonomija koja je zaista vrhunska. Kakve god da su dimenzije vozača bez problema će naći prijatan položaj za upravljačem.

Za pohvalu je to što je omogućeno nisko sedenje, a sportska sedišta imaju opciju podešavanja nagiba i dužine donjeg dela.

To praktično znači da vam sedište ne umara butine i ne smanjuje cirkulaciju što je veoma važno pri dugim putovanjima.
"Haj-tek" podešavanja Audija A3 na prvi pogled deluju komplikovano. Kada jednom prođete kroz sve menije, shvatite da je potrebno samo jednom da to uradite i da nema mnogo stvari koje biste svakodnevno menjali.

Obraduje vas činjenica da skoro svaki detalj kroz koji prolazi struja možete da prilagodite svojim potrebama. Počevši od toga da li će pre ili kasnije automatski upaliti srednja svetla pa sve do odziva motora i načina na koji će se auto ponašati u vožnji.

Audi Drive Select sistem omogućava vozaču da podesi da li će motor imati oštar odziv na komandu gasa uz maksimalne performanse ili će ekonomičnost postaviti kao prioritet.
U suštini, u uobičajenoj vožnji teško ćete osetiti da ste uskraćeni za performanse u ekonomičnom modu, mada ćete to lako primetiti po potrošnji koja po gradu ne prelazi 6,0 l/100 km.

Sa druge strane, ako od motora očekujete maksimum u smislu ubrzanja, dinamični mod će vam otkriti koliko 2.0 TDI od 150 KS može da bude sofisticirano agresivan.

Turbo rupa se uopšte ne oseća, a motor je toliko elastičan da trenutno povuče već od neverovatnih 800 obrtaja. Toliko je snažan sa širokim opsegom u kom je dostupan ne samo maksimalni obrtni moment već i snaga - 150 "konja" je dostupno već pri 3.500 o/min uz nesvakidašnje ravnu krivu snage!

Da nismo gledali u papire pomislili da je reč o najjačoj varijanti ovog motora koja će se tek pojaviti.
Prtljažnik: 365 l
Interesantno je da su prenosni odnosi menjača prilično kratki za jednog dizelaša, pogotovo u odnosu na 1.6 TDI sa petostepenim menjačem.

Ovde je šesta kraća od pete na manjem dizelu tako da se ovaj A3 praktično vozi kao benzinac. To znači nešto raniju promenu stepena prenosa, što je plus kod svih onih vozača koji su ljubitelji oštrijih ubrzanja.

Način na koji Audi neutrališe neravnine na putu je za poštovanje. Ovako sofisticirano ogibljenje je vrlo retko u nižoj srednjoj klasi.

Najteže je postići kompromis između udobnosti i sportskih karakteristika, ali inženjerima iz Ingolštata je to pošlo za rukom. Neravnine na putu veoma mekano pegla sa minimumom vibracija pa čak i u vožnji po kaldrmi.

Uprkos tome, naginjanja u krivinama nisu velika iako podešavanje ogibljenja nije sportsko. Reklo bi se da je inženjerima prioritet bio komfor putnika.
Kada smo već kod toga, novi Audi A3 je u proseku klase što se tiče prostora na zadnjoj klupi. Sedi se opušteno, bez stiskanja.

Prtljažnik sa dvostrukim dnom je veoma upotrebljiv a dobija se i zaštitna mrežica koja se pokazala vrlo efikasnom.

Osećaj vrhunske solidnosti i preciznosti je dominantan i prisutan na svakom koraku – od zatvaranja vrata, gepeka, obaranja sedišta, pritiskanja dugmića, pa sve do upravljanja.

Razlika u kvalitetu izrade i završnoj obradi u odnosu na prosečan evropski automobil niže srednje klase, odnosno "C" segmenta je velika.
Naš utisak je da Audi A3 nije namenjen ličnoj prezentaciji vlasnika ovakvog automobila pred drugima, naprotiv. Čak je prilično neupadljiv.

Suština je u osećaju ličnog zadovoljstva koji imate za volanom ovog automobila. Na prvom mestu osećate ogromno poštavanje koje vam je ukazala fabrika trudeći se da i najsitniji detalj dotera do perfekcije.

I još nešto - ako vam se učinilo da previše podseća na prethodni model, verujte, svaka sličnost je namerna.

Automatsko uvlačenje displeja

Još jedna odlika minimalističkog dizajna je veliki centralni displej koji se uvlači automatski po "gašenju" motora.

Može se uvući i manuelno pritiskom na taster ako se u nekom trenutku umorite od gledanja u ekrane koji vas okružuju na poslu i kod kuće, pa vam samo još nedostaje i jedan u autu.

U skupljim paketima opreme preko ovog ekrana možete pratiti informacije sa GPS uređaja, kao i multimedijalne sadržaje.

Ergonomija za primer

Audi je multimedijalni MMI interfejs unapredio tako da se koristi intuitivno, bez potrebe da se spušta pogled sa puta.

Odabir funkcije radija, telefona, navigacije ili eksterne memorije se obavlja preko ispupčenih tastera.

Posebno nam se dopalo dugme za pojačavanje zvuka, a preko koga se pretražuju i radio stanice, odnosno menjaju numere sa nosača zvuka kliktanjem na levo ili desno.

Pozicija mu je tačno tamo gde treba da bude – tik ispod ruke koju ste spustili sa ručice menjača.

Skriveni CD

CD je sada u kaseti s obzirom da se sve ređe koristi, ali su zato uz njega dva slota za SD kartice koje su sve popularnije kao memorijski medijum.

Ukoliko kupite verziju sa navigacijom, sa SD kartice ćete, osim muzike, moći da čitate video i foto zapise.

U pregradi ispod naslona za ruku nalazi se specijalni konektor na koji se kače odgovarajući kablovi u zavisnosti od toga da li koristite USB fleš memoriju, iPhone ili uređaj sa "činčevima".

Cena Audija A3 2.0 TDI Ambition: 27.927 evra

Cena testiranog vozila (sa dodatnom opremom): 33.461 evra

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Pogledajte kompletan cenovnik Audija A3.

Više tehničkih detalja o Audiju A3 možete saznati na zvaničnom sajtu. Audi A3 2.0 TDI Ambition
zapremina motora 1968 ccm
snaga 110 kW (150 KS) pri 3500 – 4000 o/min
maksimalni obrtni moment 320 Nm pri 1750 – 3000 o/min
menjač 6 stepeni manuelni
dimenzije (d/š/v) 4237/1777/1421 mm
međuosovinsko rastojanje 2601 mm
masa 1280 kg
prtljažnik 365 l,
rezervoar 50 l
pneumatici 225/45 R 17
maksimalna brzina 216 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 8,6 s
potrošnja (otv.put/kombinovano/grad) 3,6/4,1/4,9 l/100 km
emisija CO2 106 g/km
Oprema

Standard: ESP, prednje patosnice, Audi Drive Select, kožni sportski trokraki volan, sportsko ogibljenje, termoizolujuća stakla, prednji i bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese, vazdušni jastuk za kolena vozača, start-stop sistem, dnevna svetla, alu felne 17 inča, prednja sportska sedišta, ambijentalno osvetljenje, elektromehanička parkirna kočnica.

Opcije: Prednji naslon za ruke, indikator probušene gume, tempomat, automatski klima uređaj, MMI radio, automatsko zatamnjivanje unutrašnjeg retrovizora, senzori za kišu i svetla, ksenonski farovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: