Automobili

Četvrtak, 01.07.2010.

17:05

II test: FIAT Punto Classic 1,2 LPG

Kragujevački Punto Classic opremljen LPG uređajem došao je u našu redakciju pre oko tri meseca. Detaljan test ovog štedljivog auta mogli ste da nedavno da pročitate na našem sajtu. U međuvremenu, Punto je vredno skupljao kilometre u rukama redakcijskih vozača, kao "devojka za sve". Do sada smo njime prešli oko šest hiljada kilometara i prikupili dodatne utiske.

Izvor: B92

Default images

Piše: I. Katunac, Izvor: Auto magazin

Najveća promena u odnosu na prvi test koji smo objavili su vremenski uslovi. U trenutku kada je Punto stigao kod nas, vreme je rešilo da se inati sa nama, tako da smo ga upoznali po najgorem mrazu i snegu.

Međutim, kada se vreme poboljšalo i spoljna temperatura porasla, dogodila se i najveća promena u potrošnji goriva.

Neverovatno, ali potrošnja gasa se nešto povećala, tako da nam je prosek sa 8,5 porastao na 9,2 litara gasa na 100 pređenih kilometara. Razlika nije velika, ali ipak postoji i smatramo da je za to najviše zaslužna promena sa zimskog na letnji LPG.
Ubrzanje: 0-100 km/h 14,3 s
U odnosu na prošli test dogodila se i još jedna, značajnija promena, vezana za cenu goriva. Benzin je sa 100, poskupeo na 113,7 dinara po litru (kod NIS-a), dok je litar gasa ostao na istom nivou – 51 dinar po litru. Samim tim računica o isplativosti ugradnje LPG sistema postaje još povoljnija.
Toroidni rezervoar ima efektivni kapacitet gasa od 31 litar, što znači da je autonomija u gradu preko 300 kilometara.

Međutim, svi članovi redakcije su primetili da auto gotovo uvek voze na rezervi gasa. Zato smo namerno vozili dok se rezervoar gasa nije potpuno ispraznio i konstatovali smo da se rezerva pali kada ostane čak desetak litara gasa, odnosno trećina rezervoara.

Na svu sreću, pokazivač nivoa goriva može da se kalibriše, što ćemo uraditi prilikom prvog redovnog servisa.
Dimenzije: 3865 (dužina) /1660 (širina) /1480 (visina) mm
U prvom testu smo rekli da u cenu eksploatacije treba zaračunati i benzin koji povremeno treba dosipati, pošto sistem uvek startuje motor na benzin.

Nakon pet hiljada kilometara, u automobil na testu smo ulili benzina za samo 1000 dinara, tako da smatramo da kod ovog auta potrošnja benzina može da se svede na statističku grešku.

Ipak, napominjemo da to zavisi od stila vožnje, odnosno od broja startovanja motora za pređeni put.
Automobil koji testiramo prešao je preko 13 hiljada kilometara, pola od toga u našim rukama.

Za sada auto nije pokazao neke nedostatke i svi članovi redakcije ga vrlo rado voze po gradu zbog dobre akustične izolacije motora, lakog upravljača i malih dimenzija.

Test Punta Classic LPG nastavićemo i u narednim mesecima, a naša iskustva ćemo podeliti sa vama.
Zimski i letnji "gas"

Ako niste znali, tečni naftni gas se sastoji od mešavine propana i butana, u odnosu između 70:30 i 60:40 u korist propana. U zavisnosti od godišnjeg doba, odnosno spoljne temperature, odnos propana i butana varira.

Pored toga, napominjemo da se butan sastoji od iso-butana i n-butana, čiji odnos takođe može da varira u zavisnosti od godišnjeg doba, ali i proizvođača.
Pištanje za kraj

U nekoliko navrata smo namerno do kraja ispraznili bocu za gas. Gasni uređaj radi automatski i kada ostane bez LPG-a, momentalno i neosetno prebaci motor na benzin.

Pri tom, javi se glasnim pištanjem, sve dok vozač ručno ne prebaci sistem na benzin, kako ostanak bez goriva ne bi ostao neprimećen.

Pogledajte više fotografija u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: