Volkswagen Tiguan 2,0 TDI

Iako je tek nedavno zakoračio u segment SUV automobila, Volkswagen je pokazao da i te kako dobro vlada materijom. Kod Tiguana smo očekivali mane i kompromise karakteristične za ovakvu vrstu automobila, ali ih nismo pronašli.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.05.2010.

11:37

Default images

Piše: Aleksandar Bursać, Izvor: Auto magazin

Prvo što vam padne na pamet prilikom pomisli na jedan SUV automobil su kompromisi u pogledu voznih karakteristika. Ne baš sjajno upravljanje sa podrhtavanjem i poskakivanjem na drumu uz visoku potrošnju i problematične performanse su najčešće karakteristike automobila ovog segmenta.

Međutim, Volkswagen nas je prilično iznenadio time što je Tiguan vrlo dovršen auto bez traga navedenih problematičnih karakteristika. Vozi se kao klasičan, dobro projektovan automobil sa kojim bez problema možete brzo da prođete i kroz oštre krivine. Naravno, sve prednosti jednog SUV-a su tu, tako da auto apsolutno odgovara svojoj nameni, a u nekim segmentima je i prevazilazi.
Potrošnja: 5,4/6,4/8,0 l/100 km
Kada se pojavio pre dve godine, Tiguan je u samom startu imao tri verzije opreme, odnosno dve verzije karoserije.

Prve dve su namenjene pretežno vožnji po gradu i za laki silazak sa asfaltnog puta, dok je druga namenjena za ofroud.

"Srednja" varijanta sa oznakom "sport & style" je bila na našem testu i to sa 2,0 TDI motorom poslednje generacije, opremljenim komon rejl sistemom ubrizgavanja goriva i "4 moušn" pogonom na sva četiri točka.

Iako ima mogućnost savlađivanja ulaznog ugla od 18 stepeni spram 28 koliko ima of-roud varijanta "track & field", Tiguan se odlično pokazao kao auto za odlazak u prirodu.
Zapremina prtljažnika: 470/1510 l
Tiguan je praktično konstruisan na mehaničkoj platformi Golfa 5, odnosno Tourana. Po dimenzijama je nešto veći od njih, ne samo spolja već i kada je reč o prostoru u unutrašnjosti.

Veliki prtljažnik i obilje prostora na zadnjim sedištima sa dovoljno mesta za glavu, Tiguana čine pravim porodičnim automobilom koji se u moru drugih prilično izdvaja.

Spolja gledano, Tiguan ostavlja utisak pravog terenca, zahvaljujući velikom odstojanju od tla, a koje je, uverili smo se, zaista dovoljno za savlađivanje prilično ozbiljnih prepreka i nagiba.
Maksimalna brzina: 186 km/h ; Ubrzanje: 0-100 km/h 10,5 s
Plastični dodaci na branicima, rubovima točkova i sajtnama su vrlo dobrog kvaliteta, tako da ne morate da se plašite da će otpasti ako ih zakačite negde.

Što se tiče manevrisanja po gradu, auto je vrlo pregledan, a uz sve to ogromnu pomoć pružaju ne samo veliki spoljašnji retrovizori, već i senzori za parkiranje smešteni napred i pozadi.

Ono što nas je posebno iznenadilo je udobnost. Auto vrlo mekano upija sitne neravnine, ali bez karakterističnog podrhtavanja ogibljenja koje je svojstveno SUV automobilima.

Može se reći da je mekan skoro kao "Francuzi" nekada, što ni u kom slučaju ne utiče na vozne karakteristike.

Tiguan se u brzim prolascima kroz krivine ponaša neutralno, kao klasičan hečbek C segmenta. Ipak, tako nešto je u velikoj meri omogućio i ESP koji praktično ne dozvoljava da slučajno preterate.

Dakle, auto se vrlo lako vozi, pogotovo ako se u obzir uzme odlična ergonomija.
Vozačevo sedište ima veliki hod po visini tako da svako može udobno da se smesti. Ručica menjača je nešto pomerena u nazad, što posebno uliva sigurnost lepšem polu.

Kvalitet materijala u kabini je na vrlo visokom nivou, a iako nije baš po poslednjoj modi, dizajn komandne table je odrađen tako da ona pre svega bude funkcionalna.

Posebno su nam se dopali usmerivači vazduha za ventilaciju koji zahvataju skoro svaki ugao.

U novije Volkswagene, pa i u Tiguan se ugrađuje veliki informacioni displej koji je osetljiv na dodir i preko koga se jednostavno i logično krećete kroz menije.

Još jedna pohvala odlazi na ozvučenje koje je vrlo kvalitetno i snažno. Testirani model imao je RCD 510 uređaj sa osam zvučnika koje se doplaćuje 266 evra u odnosu na standardni RCD 310, koji takođe ima MP3 reprodukciju i osam zvučnika.

Spisak standardne opreme je vrlo bogat, mada ima puno korisnih komada opreme koji se, na žalost, doplaćuju.
Menjaè: 6 stepeni, manuelni ; Transmisija: stalan pogon na sva 4 toèka
Ako ste pomislili da je ovakav auto zahtevan u pogledu potrošnje, prevarili ste se. Nakon što je dobio komon rejl sistem ubrizgavanja goriva, 2,0 TDI motor je preporođen.

Ukoliko imate nameru da često koristite maksimalne performanse, potrošnja neće preći devet litara po gradu, a ako ste ljubitelji umerene vožnje, potrošnja može da padne i ispod osam litara dizela.

Isto tako, ni velike putne brzine nisu nikakav problem. Ako često putujete van grada, Tiguan vam neće dodatno isprazniti novčanik jer troši vrlo umereno bez obzira na veliki koeficijent otpora vazduha od 0,37.

Sve ovo se odnosi na konstantno uključen klima uređaj u automatskom modu. I pored svih ovih pohvala, moramo da primetimo da mu je karakter i dalje po malo "sirov".
Ponaša se kao sportska mašina i traži opreznu nogu na "gasu", inače voli da se ugasi prilikom polaska.

Takođe, primetna je i turbo rupa pa ume da iznenadi neočekivanim izlivom velike količine snage kad dođe u potrebne obrtaje.

Ova, slabija verzija od 140 "konja" je sasvim dovoljna za uobičajeno zahtevne performanse, mada je dostupna i jača, od 170 "konja".

Cena testiranog modela sa predstavljenom opremom je 30.156 evra sa PDV-om i carinom. Saznajte više o opremi i cenama modela Tiguan ovde.
Automatsko parkiranje

Tiguan sa testa je bio opremljen i sistemom za pomoć prilikom paralelnog parkiranja, koji sam manevriše upravljačem posredstvom električnog motora. Za razliku od sličnih sistema kod ostalih proizvođača, ovaj je još jednostavniji, jer ne morate da potvrdite automobilu nekim tasterom da želite da otpočnete proces asistencije pri parkiranju.

Dovoljno je da aktivirate odgovarajući pokazivač pravca, prođete prazno parking mesto kako bi ga auto skenirao svojim senzorima i kada se na displeju pojavi signal da je operacija moguća, sve što treba da uradite je da menjač prebacite u "rikverc", pustite volan i lagano dodajete gas. Manevrisanje će auto sam odraditi u stilu najiskusnijeg vozača.
Spuštanje sa velikim nagibom

Imali smo prilike da isprobamo i uređaj za asistenciju prilikom spuštanja na vrlo strmim nagibima koji se zaista odlično pokazao. Vrlo jednostavno se aktivira tasterom smeštenim ispred ručice menjača.

Kada sa ravnog terena dospete na strminu, sve što treba da uradite je da držite volan, ali ne i kočnicu. Auto će sam održavati optimalnu silaznu brzinu, koja je sve manja što je nagib veći. Tada lako možete da osetite kako se kočiona sila raspoređuje na točkove sa najboljim prijanjanjem.
Asistencija u kočenju

Sofisticirani kočni sistem ima elektrohidrauličnu parkirnu kočnicu, ali i poseban hil asist uređaj koji zadržava kočne pločice na diskovima nekoliko trenutaka nakon puštanja komande kočnice. To omogućava olakšan polazak na uzbrdici, a tu je i specijalni prekidač "auto hold" uz taster ručne kočnice, koji zadržava auto zakočenim čak i na najmanjim nagibima.

Za čitaoce kojima brojke na ekranu puno znače:
VW Tiguan Sport & Style 2,0 TDI 4Motion

Zapremina 1968 ccm
Snaga 103 kW (140 KS) pri 4200 o/min
Obrtni moment 320 Nm pri 1750-2500 o/min
Menjač 6 stepeni, manuelni
Transmisija stalan pogon na sva 4 točka
Dimenzije 4427/1809/1683 mm
Međuosovinsko rastojanje 2604 mm
Zapremina prtljažnika 470/1510 l
Zapremina rezervoara 64 l
Masa 1590 kg
Maksimalna brzina 186 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h 10,5 s
Potrošnja 5,4/6,4/8,0 l/100 km
Snaga: 103 kW (140 KS) pri 4200 o/min ; Obrtni moment: 320 Nm pri 1750-2500 o/min
Oprema:

ESP, ABS, ASR, EDS, EDTC standard
Krovni nosači standard
Prednji vazdušni jastuci standard
Bočni vazdušni jastuci standard
Kožni volan i ručica menjača standard
El. pokretani retrovizori sa grejanjem standard
Bord kompjuter standard
Alu felne 16 inča standard
Automatski klima uređaj sa dve zone standard
Radio CD MP3 standard
Parking asist uređaj opcija
Senzori za parkiranje opcija
Senzori za kišu opcija
Elektrohromatski retrovizor opcija
Prednja svetla za maglu opcija
Tempomat opcija
Rezervni točak opcija
Multifunkcionalni volan opcija
Kontrola pritiska u gumama opcija

Više fotografija pogledajte u našoj Galeriji

Pročitajte više o modelu Toyota RAV4

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: