Facelift: Toyota RAV4

Toyota je predstavila restilizovanu verziju automobila RAV4, svog aduta u kompakt SUV segmentu. RAV4 je dobro poznat igrač na globalnom tržištu, japanski proizvođač je o kompaktnom crossoveru počeo da razmišlja još 1986. godine. Tri godine potom prikazao je koncept vozilo na Tokijskom salonu, a prvi produkcijski model u Ženevi 1994. Ime je nastalo kao akronim od Recreation Activity Vehicle, a broj 4 označavao je pogon na četiri točka.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 25.05.2010.

14:28

Default images

Autor: Aleksandar Babić

Prvi RAV4 nastao je na platformi Corolle, pratio ga je slogan "civilizovano uzbuđenje", pojavom je personifikovao nekonvencionalnost, imao je zadatak da po dizajnu i karakteristikama bude zabavan automobil i mnogo je učinio na širenju popularnosti cele kompakt SUV kategorije.

Već druga generacija, na tržište puštena 2000. godine, imala je zadatak da ode korak dalje i privuče kupce koji su u tražili nešto sofisticiranije i ozbiljnije. Tada su klima uređaj i ABS postali deo standardne opreme, a od kraja 2001. auto je na evropskom tržištu ponuđen i sa D-4D dizel agregatom, što je značajno poboljšalo prodaju.
Treća generacija Toyote RAV4 pojavila se 2006. godine, pratile su je visoke ambicije, od potvrde liderskog statusa, do uspostavljanja novih parametara u klasi. Dosadašnji zbirni tržišni učinak u Evropi definisan je brojem od preko milion prodatih automobila u sve tri verzije. U Srbiji je svoje kupce našlo više od 1.500 primeraka, u šta nije uračunat individualni uvoz.
Na Toyoti RAV4 generacije 2010. izmenjeni su prednji branik, maska hladnjaka, poklopac motora, prednja svetla i felne, obogaćena je paleta boja, a paketi opreme sadržajniji su u standardnoj verziji i prošireni za segment pod nazivom Elegant. Novina je i to da se model sa pogonom na dva točka sada isporučuje i sa D-4D motorom.
Prilično izdašna serijska oprema obeležena je nazivom Active i obuhvata, između ostalog, niz sistema aktivne sigurnosti, manuelnu klimu, putni računar, elektropodesive retrovizore, branike u boji vozila, prednja svetla podesiva po visini, prednje maglenke, krovne nosače i pneumatike dimenzija 215/70 R16. Korak dalje na lestvici ima ime Limited Cross Sport i uključuje felne od 17 inča, automatski dvozonski klima uređaj, CD izmenjivač, Bluetooth, tempomat i komande telefona, audio sistema i putnog računara na volanu, koji je, kao i ručica menjača, presvučen kožom.
Uz paket Elegant Cross Sport stiže sistem za pomoć pri vožnji na nizbrdici (Downhill Assist Control), sedišta u kombinaciji koža/alkantara, od kojih su prednja grejana, a vozačevo električno pomično i podesivo po visini.

Executive Cross Sport obogaćuje ponudu kožom u enterijeru, elektronskim ključem i elektrohromatskim unutrašnjim retrovizorom, a top oprema stiže u paketu X Cross Sport i pruža aluminijumske felne od 18 inča, šire gume i blatobrane. Izostanak oznake Cross Sport u nazivu nivoa opreme znači da se radi o modelu sa rezervnim točkom na petim vratima.
Dijapazon cena za benzinske modele (dvolitarski Valvematic motor sa 158 KS) kreće se od 23.500 evra, koliko treba platiti model sa pogonom na dva točka, do 28.500 evra za najopremljeniju 4x4 varijantu.

RAV4 sa dizel agregatom od 2,2 litra stoji od 25.500 do 36.500 evra, u zavisnosti od odabranog nivoa opreme i transmisije (4x2, 4x4, manuelni ili automatski menjač).
Marketinška kampanja koja prati restilizovanu Toyotu RAV4 započela je 17. maja i za cilj ima potvrdu vernosti starih vlasnika, kao i osvajanje novih kupaca oba pola.

Ovaj auto je pre dve godine u svojoj kategoriji u Srbiji imao 15% tržišnog udela, u 2009. stigao je do 20%. Tokom prva četiri meseca ove godine, pre restilizacije, u Srbiji su prodata 54 RAV4 vozila, a u Toyoti planiraju da do kraja godine prodaju još 135 jedinica, što bi u segmentu obezbedilo 25% tržišnog kolača.

Više o cenama i opremi saznajte ovde

Više fotografija modela Toyota RAV4 pogledajte u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: