Ford Fiesta 1.4i

Zaštitni znak mladih šoferki, mladih mama i svega nežnog, Fiesta je brend iza kojeg se krije jedan od najprodavanijih automobila svih vremena.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2010.

12:42

Default images

Piše: Andrej Klemenčič.

Da li ste ikada osećali kako neki automobili izgledom ili načinom kretanja žele da flertuju sa vama. Pa se onda polakomite i mislite kako vas je u stvari zapazila njihova šoferka. Kola već zamiču iza raskršća, vi se dozovete pameti i pre nego što flertujući duo nestane iza ćoška, pogledate marku automobila.

Verujem da ste često ustanovili da vlasnice i njihove Fieste prolaze ulicama posebnom energijom.
Za to možemo biti zahvalni renesansi koju je Ford doživeo krajem prošlog veka. Početkom devedestih ova tvornica lansira prve automobile koji su rekli zbogom kocki i oštrim linijama i sa osmehom gledali ka sapunoliko zaobljenoj budućnosti. Sećam se učiteljice iz osnovne škole, čiji je muž bio moreplovac. Jednom je došao kući, između jednog i drugog broda i kupio joj Ford Escort, model Boston.

Lepa tamno zelena, kojoj je kontrastiralo učiteljičino nespretno manevrisanje, ostala mi je u uspomeni kao i prednja sedišta koja je sa zadnje strane podupirala pažljivo, sa mnogo uvažavanja za putnike na zadnoj klupi, izlivena školjka.
dužina: 3.95m; širina: 1.72m; visina: 1.48m; težina: 1098 kg
Onda je renesansu doživeo i Fordov najpopularniji model, mali gradski automobil Fiesta. U sećanju mi je ostao kao prvo vozilo devojaka sa kojima sam delio srednjoškolske klupe. Mame bi svojim devojčicama posle polaganja vozačke dozvole, a to se u Sloveniji retko dešavalo preterano dugo posle navršene 18-te godine, brižljivo položile ključeve Fiesti u ruke. I kada bi videle da njihove kćerke dobro vladaju autom koji ih je prevozio do petnaestak kilometara udaljene srednje škole, mame bi zadovoljne otišle i kupile sebi novi model. Fieste, naravno.

Jasno se sećam koliko sam rado gledao jednu posebno lepu i nežnu koleginicu iz generacije kako je zaista vešto upravljala biserno belom Fiestom, koja je bila skladna sa njenim imageom, kao kočijica za princezu. Sve je unutra bilo majušno a lepo. Taj odnos harmonije i poverenja sa posebnim uvažavanjem naspram nežnijeg pola Ford Fiesta održala je do danas.
Na novoj Fiesti se to vidi sasvim jasno. Od maske, čiji srednji deo kao da se priprema za poljubac ili barem napućenih usana čeka na svoju dozu karmina, preko mačkastih, a nikako oštirh rubova plastike svetala, koja će svaki čas da vam namignu do dva diskretna, ali lepo vidljiva ispupčenja na bokovima i pomalo svemirskog blenda zadnjih svetala i maglenki oko podignutih petih vrata.

Sve izgleda kao da se tok ovog automobila sa visoke stene od vrata prtljažnika nesmetano sliva ka dnu, haubi, motoru, ka kolovozu i krajoliku.

Ponašanje volana je ono što sam prvo zapazio na ovoj Fiesti boje mediteranske višnje koja je uz reklamna slova na površini prizvala pokoji par očiju posmatračica. Mislio sam da je za mekoću kojom ovo neveliko vozilo plovi putem zaslužan sneg na kolovozu. Ipak za lagodno upravljanje Fiestom zaslužan je neverovatno precizan volan, koji je mali, napravljen od materijala između kože i skaja, kako već doliči srednjem paketu opreme Trend. Sa unutrašnje strane su fino tkani končići, pa je položaj upravljača u ruci jednak mogućnošću njegovog upravljanja automobilom po površini po kojoj vozimo.
Vozim Brankovim mostom i primećujem da je šofer iza mene nervozan. Kako na semaforu kolona prilično naglo staje, odlučim se da upalim sva četiri žmigavca kako mi se nervozni gospodin ne bi previše približio i od jednom me uhvati panika. Gde je dugme? U novoj Fiesti dugme za otključavanje i za četiri žmigavca, koji je se jedno ispod drugog nalaze lepo oblikovani na konzoli, za razliku od drugih dugmića, nisu osvetljeni.

Prilikom zaustavljanja Fiesta je sasvim standardni gradski automobil. Lagani pritisak štikle je dovoljan veoma brzo, skoro odsečno zaustavi malu težinu pri malim brzinama, ali je prilično teško lagodno zaustavljati dužim pritiskom na kočnice, kao što je slučaj kod većih automobila. Pogled na točkove pokazuje zbog čega. Na prednjim točkovima nalaze se dva pristojno velika diska, dok su na zadnjim samo bubnjevi, što kod novih automobila nije preterano često.
deklarisana potrošnja: grad - 5,3l; otvoren put - 3,5; kombinovano: 4,2; CO2: 110g/km
Pošto lep dizajn i konkurentna cena ne mogu da idu u paketu sa vrhunskim motorom, za ovu Fiestu i njenih 96 konja možemo da kažemo: živ, ali nikada živahan automobil. Ubrzanje od 12.2 sekunde nije poskočno ali ne osećate da se auto muči kako bi vas doveo do 100 kilometara na sat. Kada već pomislite: „ah, benzin, osim točkova i asfalta nema nepotrebne buke“, Fiesta je pripremila ne najmilije iznenađenje. Grejanje, odnosno klima, kojom se prikladno upravlja pomoću tri točkića, ne radi tiho.

Čak i kad je na najnižoj vrednosti nije potreban napor kako bi čuli vazduh koji izlazi kroz proreze za ventilaciju. Pored šuma, tu je i činjenica da će oni koji barem jednom nedeljno idu u teretanu, dosta nezgodnije rukovati sa kružićima, čija plastika nikako nije nekvalitetna, ali njihovo pomicanje nikako nije lako, što za dame svakako nije nevažan podatak.
Testirajući nove automobile iz ove klase, često sam bio iznenađen, koliko odsečno je odrezan snop kratkih svetala. Ne kod Fieste, gde svetle prijatnom, iako ne ksenonskom svetlošću i posle prijatno mnogo osvetljenih metara ispred sebe, sasvim polagano nestaju u mrak.

Izvaredno skladna sa celokuopnim izglednom nove Fieste, trougaona bočna ogledala su me najpre brinula, jer mi se činilo da će oštri završeci i mala površina doprineti ka smanjenoj vidljivosti, odnosno upotrebljivosti. Nisam bio u pravu. Centralno unutrašnje ogledalo, pored toga što nije napravljeno od najkvalitetnije plastike, ima jednu veliku, ozbiljnu manu, koja nije toliko problem ogledala, koliko zadnje klupe.

Ukoliko podignete jedan naslon za glavu na zadnjoj klupi, pogled kroz retrovizor nikako neće biti optimalan. Ako, pak, podignete oba naslona, imaćete veliki problem sa vidljivošću. Pogotovo ako vaše vozilo, kao naše testno, bude imalo zatamnjene zadnje prozore. Diskretno zatamnjene, kao da ne želi da vam već prilikom prvog susreta na semaforu oda sve svoje čari. Ni slučajno idealno za noćnu vožnju. Pogotovo u delovima gde tek očekuju gradsku rasvetu, noćna vožnja sa zatamnjenim staklima može da bude zastrašujuće iskustvo, toliko je gusta tama iza vas.
Ono što neće bitno poboljštati osećaj sigurnosti, je činjenica da Fiesta koju smo vozili ne raspolaže sa četiri, ni sa šest, već sa dva airbaga.

Pošto promet teče gradski sporo, upalim radio i bezmalo se zapanjim kvalitetom zvuka koji je veoma, veoma daleko od ovog razreda automobila. Topli niskotonci i ne odsečni visoki tonovi naravno nisu razrađeni kao u vozilima gde audio sisteme rade high-end kompanije, ali nikako ne zvuče tromo ili metalno. Lepo se dopunjuju, moguće ih je dobro i relativno jednostavno podesiti i isporučuju više nego dovoljno vati za one koji sede napred. Možda je deo tajne u tome da su visokotonci u prednjim vratima, čak iza kvake za otvaranje, dakle jako blizu uha.
Unutrašnja ručka za otvaranje je veoma plastičan prazni pravougaonik. Spoljna kvaka, pak, izgleda kao da je uzeta najmanje sa najvećeg Fordovog modela – zaista je ogromna, kako u komparaciji sa relativno malim, 3,95 metra dugim i manje od tonu teškim automobilom, tako i sa bilo čijom rukom, osim jetijeve.

Zbog nezgodnog „hvatanja“ otvaranje nikada nije optimalno i često se čini kao da je kvaka otišla u neku vrstu praznog hoda i jednostavno neće da sluša.

Nisam bio siguran da li da očekujem naslon za ruku između vozačevog i suvozačevog sedišta u ovom automobilu, ali sam siguran da mi je njegovo odsustvo nedostajalo.

Međutim, pored odličnog volana, ruku je moguće položiti i na veoma dobar menjač. Od čvrste, glatke plastike izlivena ručka je poduža, ali to ne smeta, jer svoj posao obavlja tačno i dobro. Kvačilo je jako mekano, dok za potrošnju ne možemo reći da je ekonomična.
Činjenica je da smo Fiestu vozili isključivo po gradu i u jako teškim uslovima. Bord kompjuter je posle više od 90 pređenih kilometara pokazao prosečnu potrošnju 10.6 litara na 100 kilometara, što je mnogo za mali automobil, u bilo kojim uslovima.

Iako se vozačevo sedište podešava i po visini, iako se volan, koji je inače namešten prilično nisko, takođe podešava, nemojte da očekujete visok stepen udobnosti sedenja. Ovo je gradski automobil, namenjen pre svega da vas što optimalnije i (poželjno bi bilo da) što jeftinije preveze od tačke parking ispred stana preko tačke šoping centar do tačke večernji izlazak.

Testirana Fiesta ima paket za pušače i jedan kružić, lep i lepo osvetljen, koji bi trebao da predstavlja multifunkcijski taster. Samo za ženske ruke, ili za muše ruke sa pincetom.
Dakle, da li kupiti lep mali automobil sa odličnim volanom?

Ako imate 12.700 evra, ovakva Fiesta može da bude vaša. Ako imate 10.990 evra, Fiesta sa osnovnom opremom, takođe može da bude vaša. Ako vam se, pak, dopada baš ovaj, testirani automobil koji je prešao skoro 12.000 kilometara, možete da ga kupite za oko 10.000 evra.

Zbog čega ne viđamo češće ovaj popularni automobil na ulicama Beograda, uprkos činjenici da je Ford od novembra 2008. do novembra 2009. godine prodao pola miliona ovih dopadljivih vozila, što znači da je Fiesta nekoliko meseci prošle godine bila najprodavaniji auto u Evropi?
Odgovor možda leži u činjenici da su automobilski koncerni shvatili koliko dobro se u Srbiji prodaju novi automobili u cenovnom razredu oko 10.000 evra i zastupnicima odobrili sunovratno obaranje cena. Možda je tajna u tome da poneki cenovni pragmatik uđe da kupi Fiestu za 12.000 pa vidi Focus za 14-15 hiljada i kaže: „za tri hiljade više mogu da imam Golfa sa znakom Forda“.

Ili taj isti čovek vidi novi Mondeo pa kaže: „uzmem još dve hiljade kredita pa imam automobil dimenzija Passata i lepog izgleda“. I tako dalje.

Ipak, Fiestina priča je drugačija. Ova džepna Venera, napravljena pre svega da zavede muškarce da isprazne novčanik kako bi nežnije polovine uživale u blagodatima ovog automobila, makoliko svakidašnji bili njeni materijali i izrada unutrašnosti, makoliko nedoslednosti na njoj bilo, kada joj se približavate, uvek daje osećaj da je pred vama nešto jedinstveno. Čak i ako su malih dimenzija, čak i ako je konkurencija u segmentu nezanemariva, upravo različitosti, nesvakidašnje specifičnosti modela koji imaju jasno definisanu ciljnu grupu, su, očigledno, recept za uspeh.

Pogledajte kompletan cenovnik (.pdf)

Upoznajte se sa svim tehničkim karakteristikama (.pdf)

Pogledajte više fotografija ovog modela u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

16 h

Podeli: