Renault Laguna Karavan

Molimo putnike Business klase da se ukrcaju. Posada će vas uputiti do vaših sedišta, putovanje će biti brzo i udobno.

Tekst : Nemanja Pantelić

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 19.03.2008.

14:19

Default images

Da bi poređenje sa letenjem Business klasom bilo kompletno nedostaje samo čaša šampanjca koja vam obično sledi na ovakvim putovanjima pre poletanja, ali mi ipak pričamo o kolima - kola i alkohol nije dozvoljeno korisiti u isto vreme.

Kod nas prilike su malo drugačije. Smatramo se izuzetno srećnima ukoliko jednom godišnje „na kredit“ odletimo do Grčke ili Egipta nekom starudijom koja krcka po svim spojevima prilikom poletanja .

Tih nekoliko sati gledanja kroz okrugli prozor aviona, sekunde panike prilikom poletanja i sletanja mnogima su emotivni vrhunac godine koji uz brčkanje u toplom moru i prženje na peščanoj plaži čini isplativim svih dvanaest odlazaka na šalter vaše banke.
Foto: Branko Karapandža
Mi ćemo sada pobeći od naše svakodnevice i pričati o ljudima sa lap topovima koje na aerodromima pozivaju da se ukrcaju pre nas, iz ekonomske klase, o ljudima koji lete nekoliko puta nedeljno da bi sklopili velike poslove, prisustvovali korporativnim sastancima...

Oni na svom letu mogu da priušte kožnu fotelju koja se pritiskom na dugme transformiše u krevet, spavaju u hotelima sa četiri pa na više zvedica, imaju vrlo moderno uređene stanove u skupim delovima grada i žele moderna kola pa kupuju nove Renault Lagune Grandtour Privilege koje kod nas koštaju 28 268 evra sa svim troškovima.
Kada je Renault u svojoj kampanji predstavljanja nove Lagune od proleća 2007. godine javnosti prikazivao samo deo po deo auta, moram priznati da sam pripadao onoj struji koja je čekala da vidi auto uživo pre nego što se deklarišemo „sviđa mi se“ - „ne sviđa mi se“.

Prednji deo mi je jednostavno izgledao čudno sa tim velikim svetlima a zadnji deo hečbeka nekako tanko. Previše me je podsećao na prethodnu generaciju Lagune koja mi se u toj izvedbi nije posebno dopadala.

Kao da izgled hečbek automobila generalno najbrže izlazi iz mode i da se kupcu može dogoditi da posle nekoliko godina vlasništva, odjednom, dok prilazi autu od pozadi pomisli „Bože, šta li sam mislio?? Na šta ovo liči!!“
Susret sa Lagunom u prirodi ostavlja znatno jači utisak od onog stečenog posmatrajući auto na kompjuterskom ekranu.

Najviše iznenađuje širina auta. Trag prednjih točkova jako je širok tako da su i krila napumpana kako bi obuhvatila valjke dimenzija 225/45/18. Nova Laguna je porasla u odnosu na prethodnu generaciju, ali inženjeri su se potrudili da je naprave lakšom i čvršćom.

Ranije spomenuti veliki farovi nikada ne miruju. Od trenutka pokretanja motora pritiskom “Start - Stop” dugmeta na centralnoj konzoli farovi igraju svoju igru i svetle bez prestanka: iz razrokog položaja mirovanja zauzimaju svoj fokus i prilagođavaju se nagibu terena na kojem je auto.

Osim funkcije automatskog podešavanja i korigovanja po visini, farovi su napravljeni tako da prilikom vožnje prate smer u kojem skrećete i dodatno osvetljavu tačno onaj deo puta koji vi posmatrate.
Čitava silueta auta išarana je i izlomljena mnogobrojnim linijama i talasima koji posmatraču naglašavaju detalje oko kojih su se dizajneri posebno potrudili ili da ih istaknu ili da ih zataškaju.

Tako, recimo, istinske razmere zadnjeg dela vešto su skrivene sve dok ne podignete peta vrata i shvate koliki se deo auta drži na tim šarkama. Zadnja svetla usečena su duboko u karoseriju a čitav zadnji deo jajastog je finiša što je recept za uspešnu optičku varku.
Uz Privilege paket opreme sleduje vam Renaultova kartica za otključavanje auta sa kojom je dovoljno samo prići autu i otvoriti vrata.

Unutrašnjost auta miriše na veliki salon u kojem je izložen moderni kožni nameštaj. Enterijer je jako ozbiljan, odmeren, hladan. Volan, ručica menjača, sedišta, nasloni za ruke na vratima, sve je full koža.

Volan se naravno može podešavati i po visini i po dubini, prednja sedišta se jedino ne mogu rotirati prema zadnjoj klupi, inače sva ostala podešavanja su moguća. Za hladne dane ugrađen im je grejač dela za sedenje. Ručica menjača je neobično krupna jer je potrebno ispisati svih šest stepeni prenosa na njoj, ali zbog toga jako lepo leže u šaku prilikom promena brzina.
Za putnike na zadnjoj loži odvojeno je puno prostora. Kolena se ne približavaju naslonu prednjih sedišta, prostora za glavu ima sasvim dovoljno u uslovima kada i napred i pozadi sede visoki ljudi.

Podrazumeva se da je u autu ove klase sve udobno i podređeno putnicima pa se i pozadi nalaze odvojena svetla za čitanje koja noću ne ometaju vozača, zasebni ventilacioni otvori, i dodatni izvor struje (ukupno ih je 4 u čitavom autu). Držači za čaše smešteni su u naslon za ruke zadnje klupe.

Zbog navedenog luksuza zapremina prtljažnika je 430 litara. Megane Sedan ima 520 litara, poređenja radi. Renault je razvio sistem kojim se, pritiskom na jedno dugme, naslon zadnjeg sedišta obara i ostavlja potpuno ravan pod, baš kao što i očekujemo od Business klase. Na žalost, nedostaje dugme koje će kožni naslon vratiti u prvobitni položaj.
Zapremina prtljažnika(L): 430/1340
Napred, u kokpitu sve je jednostavno organizovano i pregledno. Displej na instrument tabli očitava sve od pređene kilometraže do pritiska u gumama. Ne morate brinuti o uključivanju svetala iil brisača jer Laguna to radi umesto vas.

Nema nepreglednih polja sitnih dugmića na centralnoj konzoli, kao u Peugeotu 407 na primer. Nekoliko komandi za klimu koja sada ima i tri još jednostavnije funkcije za korišćenje: Soft, Auto i Fast. Temperaturu možete podešavati odvojeno za levu i desnu stranu kabine.

Audio uređaj reprodukuje Mp3 i WMA fajlove i to na vrlo vrlo kvalitetan način. Ima ukupno 8 zvučnika.



Vazdušni jastuci svuda su oko putnika, a bočni (B) stub masivniji je od onoga na šta sam navikao. Prag na kojem se nalazi ploča sa imenom modela jako je širok, pa će vam to biti i najčistiji deo auta jer ćete ga redovno glancati nogavicom.

Kada izađete iz auta pre sastanka, obavezno proverite i očistite ovaj deo garderobe kako ne biste ukaljali i vaš ugled.
Zaprenina: 1998ccm, Snaga: 135KS, Brzina: 207km/h
Lagunin motor zapremine dva litra nečujan je kada ga startujete. Pre polaska iznenadio me je otpor prilikom okretanja volana na koji nisam navikao prilikom isparkiravanja Renaultovih vozila. Mnogi vozači “stare škole” sa druge strane ceniće ovu karakteristiku zbog subjektivnog osećaja da su u prisnijem kontaktu sa mašinom.

Tokom prvih nekoliko minuta vožnje borićete se sa stvarnošću, odnosno sa shvatanjem istinskih gabarita ovog auta. Iznutra Laguna izgleda mnogo veća nego spolja. Sa druge strane, sam proces vožnje izgleda lako i prirodno, kao da sam se rodio u ovom autu.

Na instrument tabli nalazi se savetnik za menjanje stepeni prenosa (aktivira se na 2000 obrtaja), tako da se možete naći u šestom stepenu prenosa krećući se samo 60 km/h. Ako se nalazite na uzbrdici, savetnik za promenu stepena prenosa javiće se tek preko 3000 obrtaja.
Potrošnja goriva (L/100km): grad do 14,1; otvoren put: 7; prosek testa 8,1; Emisija CO2 (g/km): 177
Vožnja po gradu nema veze sa onom koju imamo na umu kada pričamo o francuskim automobilima. Laguna na niskoprofilnim gumama po beogradskim ulicama jednaka je letenju kroz oluju. Najbolje je izbegavati rupe i neravnine koliko god je to moguće kako biste sprečili preranu zamenu guma i delova upravljanja i oslanjanja.

Vožnja po magistralama i autoputevima najviše prija Laguni. Vožnja kroz krivine Ibarske magistrale čini da pomislim da Laguna ima ugrađene pomoćne točkove sa strane koji, kako na dečjem biciklu održavaju stabilnost. Linija fronta u borbi sa fizikom pomerena je za još koji metar u našu korist.

Tempomat (spada u paket opreme) upotrebljiv je i na ovakvim putevima na kojima su radarske kontrole vrlo česte a Laguna neprimetno trkne preko 100km/h.
Iako sam vozio sa uključenim tempomatom policija nas je ipak zaustavila na ulasku u Gornji Milanovac. Kada su videli auto bili su ubeđeni da smo vozili brže od dozvoljenog, ali posle provere sa kolegama koji su merili brzinu izvinili su nam se zbog greške i poželeli srećan put.

Preticanje drugih vozila mačiji je kašalj. Uslov je startovati sa najmanje 3000 obrtaja i posao je gotov za nekoliko sekundi.

Poslastica za nove (možda neiskusne) vozače je izostanak klasične ručne kočnice koja je zamenjena ON/OFF prekidačem. Prilikom kretanja ne morate “spustiti ručnu” jer se automatski deaktivira. Ovo je jako zgodno za bezbrižne polaske na uzbrdicama. Ručna se automatski aktivira svaki put kada isključite motor.
Bez obzira na utrošene radne sate Renaultovih inženjera na usavršavanje novog modela, prepreku koju ispred sebe ima nova Laguna je klada zvana Laguna II, poznata po čestim kvarovima, kako sitnica, koje vas nerviraju, tako po padovima kompletnih sistema od kojih su vlasnici dobijali nervne slomove.

Da li je Laguna II u nasleđe ostavila i brzi pad vrednosti polovnog auta? Prava je šteta da za šest godina ovakvo vozilo završi zarobljeno na gradskim ulicama u rukama taksi udruženja jer auto je stvoren brzo iskradanje iz velegrada i duga krstarenja autoputevima do Azurne obale.

U ovom trenutku, u našim uslovima, ovkav auto je avion i možemo da gledamo kako prolazi.

Pogledajte galeriju fotografija.

Održavanje

Redovni servisi zakazani su na svakih 15 000 km.

Na I servisu, posle 15 000km ili godinu dana vožnje u servisu vam menjaju sve filtere i ulje. Cena servisa je oko 11 000 dinara.

Na II servisu osim filtera i ulja menjaju se i svećice i kočione pločice. Cena ovog svraćanja u servis je oko 17 000 dinara.

III Servis vrši se na 45 000 km i identičan je prvom i po zahvatima i po ceni.

Veliki servis zakazan je na 60 000 km i košta do 60 000 dinara.

Za više tehničkih detalja posetite Renaultov sajt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: