Zamislite da plaćate ulazak automobilom u centar grada

Zamislite Beograd u kojem bi svako ko želi da uđe automobilom u grad morao da plati 14 evra. To znači da bi vozači koji dolaze iz unutrašnjosti svoja vozila ostavljali izvan centra, u garažama ili na parkinzima, odakle bi kvalitetnim gradskim prevozom dolazili do svoje destinacije u centru. Zamislite da većina Beograđana ni ne pomišlja da "pali" svoje automobile zarad vožnje koja ne iznosi ni 7 kilometara u jednom smeru. Zamislite da svako ko ne plati taksu automatski dobije kaznu.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 29.05.2014.

11:37

Default images

Za razliku od Beograda, u Londonu se naplaćuje taksa za ulazak automobilom u centar grada i ona uopšte nije mala, a uskoro će biti još skuplja.

Gradske vlasti donele su odluku da od juna povećaju iznos takse za 15 odsto. Da bi svojim automobilom ušli u užu gradsku zonu vozači će ubuduće morati da za svaki ulazak plate 11,5 funti (14 evra). Očekuje se da će zahvaljujući povećanju iznosa takse do kraja 2018.godine London inkasirati dodatnih 82,7 miliona funti (preko 100 miliona evra).

Takozvana "taksa za zagušenje saobraćaja" uvedena je 2003. godine, a plaća je većina vozača motornih vozila za ulazak u uži centar Londona radnim danom od 7 do 18 časova. Kazna za neplaćanje ove takse kreće se od 65 do 195 funti (80 do 240 evra), a prekršioci se uglavnom identifikuju automatski, pomoću saobraćajnih kamera koje su postavljene na prilazima centru grada.

Od plaćanja su izuzeti vlasnici svih vozila koja emituju manje od 75 g/km ugljen-dioksida. U ovu grupu osim električnih automobila spadaju i neki modeli sa hibridnim pogonom, kao što su recimo Opel/Vauxhall Ampera, Toyota Prius Plug-in Hybrid, Volvo V60 Plug-in Hybrid.

Taksu ne moraju da plaćaju ni vozači određenih grupa vozila kao što su ona sa devet i više sedišta, trotočkaši...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: