Kako izgleda Toyotin sportski hibrid?

Na auto-salonu u Frankfurtu Toyota je pokazala da je ostala dosledna svom opredeljenju prema hibridnim tehnologijama, čak i kada je reč o sportskim automobilima. Premijeru je imao Yaris Hybrid-R Concept sa 420 ks, koji najavljuje nova tehnološka rešenja budućih hibridnih vozila ove kompanije.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 20.09.2013.

15:56

Default images

Donedavno, pre nego što je hibridna tehnologija počela da se sve više upotrebljava i u trkačkim automobilima, smatralo se da je ova vrsta pogona nespojiva sa sportskom, zabavnom vožnjom. Toyota, kao jedan od pionira na polju hibridnih pogonskih sistema, želi da dokaže da hibridi mogu da budu podjednako interesantni i entuzijastima koji vole sportske automobile.
Toyota Yaris Hybrid-R, za sada samo kao koncept ali u budućnosti možda i kao serijski automobil, u sebi objedinjuje tehnologiju koja treba da doprinese većoj ekonomičnosti i nižoj emisiji štetnih gasova, a da istovremeno ponudi performanse dostojne trkačkih automobila.

Hibridni pogonski agregat spoj je 1.6 litarske Global Race Engine (GRE) benzinske jedinice, razvijene od strane Toyota Motorsport odeljenja, i dva snažna električna motora koji omogućavaju pogon na četiri točka. Baš kao i kod trkačkog hibrida TS030 koji je razvijen za 24 sata Le Mana, energija regenerisana tokom kočenja sakuplja se u kondenzatoru, naročito prikladnom za sportske automobile zbog velike gustine i brzog punjenja i pražnjenja.
Rezultat je, kažu u Toyoti, efikasan koncept napravljen da pruži maksimalno zadovoljstvo u vožnji kako na putu, tako i na trkačkoj stazi.

Automobil je zasnovan na standardnom modelu Yaris sa 3 vrata. Četvorocilindrični 1.6 litarski turbo-benzinac raspolaže sa čak 300 ks, dok svaki od dva elektromotora proizvodi po 60 ks.

Snaga benzinskog agregata prenosi se na prednje točkove, a električni motori pogone po jedan od zadnjih točkova. Inače, ovi elektromotori identični su onom koji se koristi u standardnom Yarisu sa hibridnim pogonom.

Na žalost, s obzirom da Toyota nije objavila ostale tehničke detalje, ostali smo uskraćeni za preformanse ovog automobila.

Pratite naš specijal - Sajam u Frankfurtu 2013.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: